Pandemia lasă japonezii fără bani la bătrânețe. Cel mai mare fond de pensii din lume a pierdut o sumă record în primul trimestru, după prăbușirea burselor
Yeni japonezi
Government Pension Investment Fund din Japonia, cel mai mare fond de pensii din lume, a înregistrat pierderi record în primele trei luni ale acestui an, după ce pandemia de coronavirus a generat o prăbușire a burselor, la începutul anului.
Într-un comunicat publicat vineri, Government Pension Investment Fund a informat că a pierdut 11% sau 17.700 miliarde de yeni (164,7 miliarde de dolari) în perioada ianuarie-martie 2020.
Este vorba de cel mai mare declin al valorii activelor fondului înregistrat după luna aprilie 2008, astfel că activele totale ale fondului au ajuns la 150.630 miliarde de yeni.
Publicarea acestor rezultate vine la doar câteva luni după ce fondul a schimbat echipa de conducere şi a revizuit strategia de alocare a activelor pentru a se concentra mai mult pe obligaţiunile străine.
Pierderile din primul trimestru, care au şters practic câştigurile pentru anul fiscal încheiat la 31 martie 2020, ar putea declanşa un semnal de alarmă în mediul politic având în vedere că securitatea socială rămâne un subiect important pentru zeci de milioane de pensionari niponi.
În perioada ianuarie-martie anul curent, indicele MSCI All-Country World Index al acţiunilor globale a înregistrat o scădere de 22%, indicele S&P 500 Index a pierdut 20% iar indicele Topix al bursei de la Tokyo a scăzut cu 18%, potrivit Agerpres.
În aceeaşi perioadă, randamentele pentru obligaţiunile pe 10 ani emise de Trezoreria SUA au scăzut cu 125 de puncte de bază iar randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale nipone au crescut cu trei puncte de bază. De asemenea, yenul japonez s-a apreciat cu 1% în raport cu dolarul şi cu 3% în raport cu moneda euro.
Naoki Fujiwara, de la Shinkin Asset Management, a apreciat că pierderile pentru perioada ianuarie-martie erau de aşteptat. În ultimele luni însă cotaţia acţiunilor a crescut, astfel că fondul de pensii DPIF ar trebui să recupereze pierderile în perioada aprilie-iunie. "Actualul portofoliu este expus la volatilitatea acţiunilor", a spus Naoki Fujiwara.
În luna aprilie, GPIF a majorat cota din active alocată obligaţiunilor străine cu 10 puncte procentuale până la 25%, în timp ce cotele alocate acţiunilor şi obligaţiunilor nipone au fost lăsate nemodificate la 5%.
Pe acelasi subiect: