"Vreau să vă spun un lucru simplu, care trebuie înţeles de toţi oamenii: de sănătatea sistemului financiar-bancar depinde sănătatea economiei. În momentul în care sistemul financiar-bancar nu mai pompează bani în economie, nu mai împrumută companiile, nu mai împrumută cetăţenii, nu mai împrumută statul pentru cheltuielile publice, economia este într-o problemă extrem de gravă. Noi trebuie, pe de-o parte, să susţinem companiile şi cetăţenii care au probleme din cauza efectelor colaterale sau efectelor directe ale măsurilor restrictive, să aibă posibilitatea să-şi rescadenţeze creditele, să amâne plata unor rate, noi suntem gata să ne asumăm inclusiv plata unei părţi din dobânzi, dar, în mod evident, această măsură trebuie luată într-o colaborare între BNR, Guvern şi, evident, sistemul financiar-bancar", a declarat Ludovic Orban, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Potrivit premierului, sistemul bancar nu poate fi forţat să renunţe la venituri fără de care nu poate să funcţioneze normal.

"Nu poţi forţa sistemul financiar-bancar să renunţe la venituri fără de care nu poate să funcţioneze normal. Aici trebuie să existe un echilibru care, pe de-o parte, vă repet, să menţină funcţionalitatea sistemului financiar-bancar, să nu pună băncile într-o situaţie de lipsă de lichidităţi sau într-o situaţie care să le afecteze buna funcţionare şi, pe de altă parte, să şi putem să oferim o mână de ajutor către companii şi cetăţeni care se află în dificultate. Echilibrul trebuie căutat, şi trebuie căutat prin dialog, prin colaborare, prin gândirea foarte serioasă a fiecărei măsuri care se adoptă. Ştiu că există o adevărată competiţie acum de proiecte legislative care vin şi promit marea cu sarea, că o să amâne pe nouă luni, pe un an de zile, ratele la bănci. Nu se poate face aşa ceva, pentru că în momentul în care băncile îşi pierd capacitatea de a finanţa economia, fiind lipsite de venituri pe care ei nu pot să le compenseze prin altă modalitate, vor fi afectate şi până la urmă va avea de suferit economia, va avea de suferit cetăţeanul, vor avea de suferit firmele", a afirmat Orban.

Marți seara, Comitetul de Supraveghere al BNR, întrunit în şedinţă de urgenţă, a clarificat modul în care băncile şi IFN-urile din România trebuie să aplice reglementările în vigoare în contextul pandemiei cu COVID-19.

Potrivit unui comunicat al instituției, Banca Naţională a României va face uz de flexibilităţile cadrului normativ, astfel încât persoanele şi companiile cu credite să poată fi ajutate, atât de bănci, cât şi de instituţiile financiare nebancare în perioada următoare.

Potrivit reprezentanţilor băncii centrale, amânarea la plată (urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienţii), determinată de situaţia actuală, nu trebuie asociată unei noţiuni de dificultate financiară a debitorului.

În consecinţă, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituţia bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării.