"A preluat o tara ingenuncheata si i-a redat forta." Opozanta ferventa a uniunii monetare europene, Margaret Thatcher a schimbat destinul Regatului
Margaret Thatcher a impartit opinia publica in 1970, prin felul in care a incercat sa repare economia problematica a Marii Britanii. Insa atitudinea ei de a se pozitiona impotriva unei monede europene unice si-a castigat la acea vreme mai multe antipatii, scrie Wall Street Journal.
Thatcher, care a incetat din viata luni, la varsta de 87 de ani, a incercat din rasputeri sa se opuna unei centralizari de putere in Europa. A ramas celebra replica ei din discursul sustinul in Parlament in 1990, cand a spus “Nu, nu, nu!”, referindu-se la un federalism european si mai mare si la planurile pentru o uniune monetara.
Moartea fostului premier britanic a readus in atentia publicului felul in care a reusit sa remodeleze politica si economia tarii, prin campaniile de sustinere a pietelor libere. Margaret Thatcher a devenit in 1979 prima femeie premier a Marii Britanii, a castigat trei alegeri generale consecutiv si s-a retras in 1990.
Sustinatorii si colegii din Partidul Conservator spun ca fosta “Doamna de Fier” a transformat economia Marii Britanii intr-o piata a liberului schimb si a readus britanicilor in suflet sentimentul de mandrie nationala.
“Margaret Thatcher a luat o tara care era ingenuncheata si i-a redat forta”, a spus David Cameron, actualul prim ministru al Marii Britanii si liderul Partidului Conservator.
Pe de alta parte, unii critici sustin ca actiunile lui Thatcher sunt cele care au condus la problemele din prezent ale tarii, inclusiv prin reducerea numarului de fabrici din Regat. Ed Miliband, seful Partidului Laburist, a declarat ca formatiunea pe care o conduce nu a fost de multe ori de acord cu deciziile Doamnei de Fier, aceasta ramanand pentru totdeauna “o figura controversata”. Miliband a adaugat insa ca Thatcher a reformat viziunile politice ale unei generatii. “Putem sa nu fim de acord, dar in acelasi timp sa ii aratam un mare respect pentru realizarile politice si forta personala”, a spus Ed Miliband.
La randul sau, fostul prim ministru Tony Blair, de asemenea din Partidul Laburist, a descris-o pe Margaret Thatcher ca fiind “o figura politica monumentala”, care a modelat in parte viziunea guvernului sau.
Thatcher a venit la putere intr-o perioada grea pentru Marea Britanie, cand tara era paralizata de grevele muncitorilor din sectorul public iar economia nu dadea semne de revenire. In timpul primilor ani de mandat, situatia s-a inrautatit: economia se micsora si somajul crestea. Conditiile de trai, alaturi de tensiunile rasiale de la acea vreme, au facut-o tinta mai multor personalitati de atunci, printre care muzicienii Elvis Costello si Billy Bragg, a caror imagine era asociata cu miscarea punk din tara.
Ce a facut Margaret Thatcher pentru Marea Britanie
A initiat o serie de reforme radicale, o abordare care a intrat in vocabularul politic drept “thatcherism”. A reusit sa reduca din puterea uniunilor sindicale si sa minimizeze implicarea statului in companii, prin mai multe procese de privatizare.
Printre masurile controversate s-a numarat si inchiderea mai multor companii detinute de stat, care nu aduceau profit, inclusiv fabrici de otel si mine de carbune, lucru ce a dus la unele dintre cele mai mari greve ale minerilor, in anii ’80. Iar timpul nu a fost suficient pentru unii sa uite acea perioada. Chris Kitchen, secretarul Uniunii Nationale a Minerilor, a declarat luni ca Thatcher a orchestrat distrugerea uneia dintre cele mai importante industrii din Marea Britanie.
“Nimeni n-a varsat o lacrima pentru ca a murit. Si-a urmarit cu interes propriile politici, crezand ca lacomia e buna, dar pretul a fost distrugerea de vieti omenesti si industriei de minerit din Marea Britanie”, a spus Kitchen, care si-a pierdut locul de munca din mina, la inchiderea acesteia in 1987.
Iar asta nu a fost singura miscare prin care Thatcher si-a atras antipatia. Premierul s-a pozitionat ferm impotriva republicanilor irlandezi, lucru care a dus la o incercare esuata de asasinat, in 1984.
“Margaret Thatcher a facut mult rau irlandezilor si britanicilor in timpul mandatului sau. Clasa muncitoare din Marea Britanie a fost devastata din cauza politicilor sale si in Irlanda masurile draconice pe care le-a luat au dus la prelungirea razboiului, provocand o mare suferinta”, a spus politicianul irlandez Gerry Adams.
Pe acelasi subiect: