“Cand am deschis barul acum cateva luni, am spus ca vreau sa fie primul din New York care sa accepte bitcoins”, spune Charlie Shrem, coproprietarul barului din Manhattan, in varsta de 23 de ani.

Astfel, cei care doresc sa achite prin noua metoda trebuie sa informeze chelnerii de intentia lor iar acestia le vor aduce o tableta cu aplicatia BitPay, care sa permita tranzactia, prin transformarea valorii de pe nota de plata in bitcoin.

Clientii vor primi apoi un cod de bare, pe care il vor scana cu telefoanele mobile, permitand in acest fel sa li se retraga suma in bitcoin din conturile personale. Potrivit reprezentantilor EVR, citati de CNN Money, tranzactia are loc instant.

La rata de schimb actuala, un martini de 15 dolari costa 0,08 bitcoin.

In prezent, peste 100 de retaileri din lume folosesc aplicatia de plata cu bitcoins, sustine Tony Gallippy, cofondatorului si directorul BitPay.

Shrem spune la randul sau ca sunt mai multe avantaje pentru o astfel de tranzactie. In primul rand, este mai ieftin decat cu cardul, pentru ca BitPay percepe o taxa de numai 1%, in timp ce in cazul cardurilor se taxeaza intre 3% si 5%. In plus, este mai rapid.

Tranzactiile prin BitPay sunt procesate in aceeasi zi, in timp ce bancile pot astepta pana la doua saptamani pentru finalizarea unei plati si retragerea banilor din contul clientului. Pe de alta parte, rapiditatea s-ar putea datora faptului ca sistemul este la inceput iar numarul celor care il folosesc este inca mic.

 Aceasta nu este singura afacere de acest gen in care Charlie Shrem este implicat. Pe langa barul deschis recent, Shrem este fondatorul BitInstant, un procesor de plata pentru schimburile valutare cu bitcoin, si unul dintre presedintii Fundatiei Bitcoin, un grup care promoveaza si militeaza pentru standardizarea noii monede.

Fundatia are aproximativ 250 de membri, potrivit informatiilor de pe site. Cine vrea sa se alature grupului trebuie sa plateasca o taxa anuala de 2,5 bitcoins sau 25 de bitcoins (echivalentul a 4.750 de dolari), pentru un abonament pe viata.