• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Crimeea a votat pentru alipirea la Rusia. UE si SUA resping referendumul, Romania nu recunoaste rezultatele

Crimeea a votat pentru alipirea la Rusia. UE si SUA resping referendumul, Romania nu recunoaste rezultatele

Locuitorii din Crimeea au aprobat duminica cu 93% din voturi alipirea peninsulei ucrainene la Rusia, transmite AFP, citata de Mediafax.

Un milion si jumatate de alegatori din Peninsula ucraineana Crimeea au inceput sa voteze duminica in vederea unei alipiri la Rusia, intr-un scrutin denuntat de intreaga lume, dar sustinut de Moscova si al carui rezultat nu ridica nicio indoiala.

Basescu: Romania nu va recunoaste rezultatele referendumului din Crimeea

"Romania considera ilegal referendumul in curs de desfasurare in Crimeea si nu va recunoaste rezultatele acestuia in conditiile in care Curtea Constitutionala a Ucrainei a declarat neconstitutionala organizarea referendumului privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, iar presedintele interimar al Ucrainei, domnul Oleksandr Turcinov, a semnat decretul de anulare a declaratiei de independenta a acesteia" , spune seful statului, citat in comunicat.

Totodata, declara Basescu, un scrutin organizat sub amenintarea ocupatiei militare nu poate intruni normele unui proces democratic care sa poata fi recunoscut si legitimat de comunitatea internationala. "Rezultatul previzibil si lipsit de fundament legal al actualului referendum il reprezinta «anexarea» Crimeei", sustine presedintele Romaniei.

"Solicitam Federatiei Ruse sa actioneze in relatia cu Ucraina in conformitate cu Carta Organizatiei Natiunilor Unite si cu principiile de drept international, inclusiv prin prevederile Memorandumului de la Budapesta. Sustinem independenta, integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei si sprijinim reglementarea crizei pe cale diplomatica", mai spune Traian Basescu.

UE si SUA resping referendumul

Uniunea Europeana a condamnat in mod oficial, duminica, referendumul din Crimeea, catalogandu-l drept "ilegal si ilegitim", si a anuntat ca va adopta sanctiuni luni, potrivit AFP.

Statele Unite "resping" referendumul care s-a desfasurat duminica in Crimeea pentru alipirea la Rusia, un scrutin "contrar Constitutiei ucrainene", organizat "sub amenintari cu violente" din partea Rusiei, afirma Casa Alba, relateaza AFP.

 "Actiunile Rusiei sunt periculoase si destabilizatoare", a adaugat Jay Carney, un purtator de cuvant al Executivului american, intr-un comunicat.

"Consiliul de Securitate (al ONU) a recunoscut aceasta stare de fapt ieri (sambata), intr-o rezolutie careia numai Rusia i s-a opus", a adaugat el.


16 martie 2014 20:28
Modifică setările cookies