Retrogradarea Greciei urmeaza anuntului ministrilor de finante din zona euro referitor la implicarea sectorului privat in restructurarea datoriilor statului elen si prezentarea termenilor preschimbarii de obligatiuni guvernamentale elene.

Autoritatile elene si creditorii privati au ajuns la un acord pentru reducerea indatorarii Greciei, prin asumarea de catre detinatorii privati de obligatiuni a unei pierderi de 53,5% din valoarea nominala a titlurilor detinute.

Detaliile furnizate ulterior de statul elen au confirmat intentia de a introduce clauze pentru impactul colectiv al acordului in privinta obligatiunilor aflate sub incidenta legilor din Grecia.

Daca procesul de preschimbare va fi finalizat ar determina retrogradarea statului elen la nivelul "RD", "default restrictionat", avertizeaza Fitch. "RD" este penultima treapta pe scara de evaluare a Fitch, ultima fiind cea de "default".

La scurt timp dupa incheierea procesului de preschimbare a obligatiunilor, calificativul Greciei va fi scos din categoria "RD" si evaluat la un nivel corespunzator noii situatii a statului elen.

Ministrii de Finante din zona euro au aprobat, marti, un pachet de ajutor extern de 130 de miliarde de euro pentru Grecia. Totodata, reprezentantii detinatorilor privati de obligatiuni elene au acceptat pierderi de 53,5% din valoarea nominala a unui portofoliu total de circa 200 de miliarde de euro.