"Vrem sa ne alaturam zonei euro cat mai repede posibil", chiar daca "este inca prea devreme sa spunem cand se va intampla acest lucru", a declarat Vujcici, in contextul in care tara sa urmeaza sa adere la Uniunea Europeana (UE) pe 1 iulie.

"Pentru moment nu indeplinim anumite criterii de intrare - inflatia si deficitul bugetar sunt prea mari. Insa ne vom asigura ca vom respecta conditiile, si anume ca nivelul indatorarii sa scada pe teremn lung sub 60% din PIB sau cel putin sa ramana la acest nivel", a adaugat el.

Intrebat despre eventuale temeri fata de ideea unei aderari la zona euro, in prezent aflata in criza, el a declarat ca "nu se pune problema, pentru moment, avand in vedere ca vom putea intra in patru-cinci ani".

"Pana atunci, zona euro isi va fi rezolvat dificultatile, altfel vom avea probleme mari. Din acest punct de vedere, este aproape un lux sa fii in afara si sa poti observa" cum evolueaza lucrurile, a continuat el.

Vujcici citeaza, intre altele, necesitatea unei uniuni bancare si unei convergente fiscale, dar si reforme in tari care si-au pierdut competitivitatea si cu o indatorare inca necontrolata.

Croatia va deveni luni al 28-lea stat membru UE, dupa un proces care a durat opt ani pentru ca Zagrebul sa raspunda criteriilor europene, inasprite de la inceputul crizei financiare si in urma unor dificultati cu care s-au confruntat doi dintre membrii noi, Bulgaria si Romania, tari ce au aderat la UE pe 1 ianuarie 2007.