"Opinia publica ar trebui sa se calmeze vizavi de impactul negativ sau pozitiv al energiilor regenerabile in piata de energie. O abordare relativ simpla ar putea sa fie de genul: Asa cum bula imobiliara a facut atat de multe valuri acum cativa ani si s-a calmat (…), cred ca si bula energiei verzi a ajuns la faza de calmare si consideram ca incepand cu 2014 investitiile si functionarea acestui sector vor intra in parametri de normalitate", a declarat Emil Calota. 

Efectul in facturi al aplicarii noii legislatii in privinta energiei regenerabile va fi de 34%. Avand in vedere ca din valoarea unei facturi la electricitate costul cu certificatele verzi reprezinta 12%, rezulta ca facturile ar urma sa scada cu 4%, a spsu Calota. 

OUG 57, aprobata de Guvern in luna iunie, prevede ca producatorii de energie regenerabila vor primi pana in 2017 doar o parte a certificatelor verzi, restul urmand sa le fie transmise esalonat din 2018.

Companiile din domeniu au anuntat ca noile reglementari vor duce la retragerea unor investitii de peste 3 miliarde de euro in unitati de productie in Romania. 

Certificatele verzi reprezinta ajutorul acordat de stat productiei de energie din surse regenerabile si sunt platite prin facturi de toti consumatorii de energie din Romania.