Enel Energie va cumpara de la firme din grup certificate verzi de 2 miliarde de euro, pana in 2023
Compania Enel Energie Bucuresti, din grupul italian de utilitati Enel, isi securizeaza certificatele verzi pentru o perioada de zece ani, semnand contracte de achizitie cu firme din grup, valoarea certificatelor putand sa treaca de 2 miliarde de euro.
Enel este o companie integrata, inclusiv in Romania, avand activitati de productie, distributie si furnizare a electricitatii. In vederea asigurarii certificatelor verzi, Enel Energie, impreuna cu Enel Energie Muntenia, va cumpara de la Enel Green Power Romania in perioada 1 iulie 2013 - 30 iunie 2023 un numar maxim de 24,6 milioane de certificate verzi.
Costul certificatelor estimat de Enel Energie Bucuresti este cuprins intre 656,7 milioane euro si 1,539 miliarde euro.
Un alt contract, pentru aceeasi perioada de timp, va fi semnat cu Enel Trade Romania, si vizeaza achizitia a cel mult 7,95 milioane de certificate verzi, al caror pret estimat este cuprins intre 212,6 si 500,1 milioane de euro. Propunerile pentru semnarea acestor contracte au fost aprobate de Adunarea Generala a Actionarilor Enel Energie Bucuresti. Cantitatea de certificte verzi poate fi suplimentata cu cel mult 15%.
"Este un contract in beneficiul tuturor partilor. (...) Cota noastra de certificate verzi nu va fi acoperita in totalitate de Enel Green Power, astfel incat nevoia ramasa va fi acoperita printr-un contract cu Enel Trade Romania. Ambele contracte au clauze flexibile cu privire la volume, dandu-ne oportunitatea de a crește sau scadea volumele anuale", a comunicat Enel la solicitarea Mediafax.
Enel Green Power, divizia de energie regenerabila a grupului Enel, a investit in 2011 si 2012 peste 580 milioane de euro in constructia de parcuri eoliene in Romania. Enel este unul dintre cei mai mari producatori de energie in turbine eoliene din Romania, avand o putere instalata de aproximativ 500 MW, reprezentand aproape un sfert din totalul unitatilor de energie alternativ la nivel national. Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de Guvern prin schema certificatelor verzi.
Fiecare producator primeste gratuit de la compania de stat Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea. Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli. In prezent, energia regenerabila acopera aproximativ 8% din consumul final. Valoarea sprijinului prin certificate verzi acordat producatorilor de energie din surse regenerabile ar putea creste cu aproximativ 80% in acest an, la aproximativ 600 milioane de euro, ca urmare a majorarii productiei si a ponderii tot mai ridicate in consumul national a energiei din surse alternative.
Pe de alta parte, Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa amane, in perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016, acordarea a cate unui certificat verde pe MWh pentru microhidrocentrale si pentru centralele eoliene si a doua certificate pentru centralele fotovoltaice, pentru a sista "cresterea necontrolata" a pretului electricitatii.