Amanarea a fost decisa prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de marti. 

Ordonanta de urgenta modifica si completeaza Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. 

Potrivit Guvernului,actul normativ prevede amanarea temporara, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi). In proiect era prevazut in acelasi timp ca pentru unitatile fotovoltaice vor fi acordate doar patru certificate.  In prezent, sunt acordate sase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsa in centrale fotovoltaice, doua pentru energia produsa de turbine eoliene noi si trei pentru cea hidro. 

Ordonanta limiteaza acreditarea centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi pana la nivelul total anual al capacitatilor instalate in centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit in Planul National de Actiune in Domeniul Energiei Regenerabile, introduce obligatia pentru ANRE de a reglementa prin cote anuale cantitatea de energie electrica din surse regenerabile care se va prelua in Sistemul Electroenergetic National si stabileste monitorizarea semestriala a investiiilor de catre ANRE, ceea ce, in opinia Guvernului, va permite aplicarea imediata a mecanismului de ajustare a supracompensarii. 

La inceputul sedintei de guvern, premierul Victor Ponta a aratat ca Executivul este obligat sa adopte masuri privind sistemul de sustinere a energiei din surse regenerabile, astfel incat sa se ajunga la un pret al energiei sustenabil pentru populatie si industrie si pentru ca marile unitati producatoare sa nu isi "inchida portile". 

Potrivit lui Ponta, Guvernul sprijina investitiile in domeniu, dar acestea trebuie sa respecte realitatile economice si sociale.

"Este important sa avem un pret la energie care sa asigure sustenabilitatea industriala, in primul rand. Avem mari unitati producatoare care, daca nu luam aceasta masura, practic au pierderi si inchid portile. Evident, vorbesc si de pretul pentru populatie. Incercam prin schema de ajutor, care de altfel este de foarte mult timp in dezbaterea publica, sa gasim linia de mijloc in care castiga si cei care investesc in energii regenerabile, dar mai ramane si o industrie si o populatie care sa consume acea energie, ca altfel o sa avem energie regenerabila si nu o sa mai aiba cine sa o consume, ca inchidem toate fabricile", a spus Ponta. 

El a adaugat ca, in ultimii sapte ani, pretul la gazele naturale in Statele Unite ale Americii, pentru industrie, a scazut cu 66%, in timp ce in Europa a crescut cu 35%. De asemenea, la energie electrica, in SUA pretul a scazut cu 4%, iar in Europa a crescut cu 38%. 

"Nu trebuie sa fii specialist in energie ca sa intelegi ca, atunci cand unii scad preturile cu 60% si altii le cresc cu 35%, probabil ca in Romania si in Europa, daca nu luam masuri, se vor inchide toate fabricile si o sa ramanem doar sa fim muzeu, eventual, al omenirii, ceea ce nu cred ca e bine nici pentru Romania, nici pentru Europa", a mai spus Ponta. 

In urma cu doua saptamani, premierul a anuntat ca Guvernul va esalona subventiile pentru producatorii de energie regenerabila deoarece Romania are in prezent "cel mai generos" sistem de acordare a certificatelor verzi, pe care insa nu mai reuseste sa il sustina.