Noul model va intra in productia de serie in 2018, in urma deciziei producatorul german de articole sportive de a crea produse cu un grad mai inalt de personalizare, informeaza Reuters, preluata de News.ro.

Noul model creat de Adidas se va numi ”Futurecraft 4D”.

Adidas permite deja clientilor sa isi personalizeze pantofii comandati online, alegand culoarea si forma articolului, insa noile metode de printare 4D vor permite productia de serie, lansarea unor articole in editie limitata si chiar a unor modele unice, cu un design personalizat, pentru a se potrivi mai bine cu greutatea corporala a utilizatorului si cu stilul de mers al acestuia.

Rivalii producatorului german, precum Nike, Under Armour si New Balance, au experimentat la randul lor tehnicile de printare 4D, insa au folosit deocamdata aceasta tehnica doar pentru a fabrica prototipuri, talpi personalizate pentru sportivii pe care ii sponsorizeaza si doar cateva articole de lux, comercializate cu preturi uriase.

Imprimantele traditionale sunt mai lente, mai scumpe si, adeseori, creeaza un produs inferior in comparatie cu matritele cu injectie de plastic care sunt folosite in prezent pentru a produce sute de milioane de pantofi in fiecare an, majoritatea lor fiind fabricati in Asia.

Cu toate acestea, Adidas a anuntat ca a incheiat un parteneriat cu un start-up din Silicon Valley, denumit Carbon, care ii va permite sa depaseasca multe dintre aceste dificultati tehnice, pentru a produce pantofi de sport care pot sa rivalizeze cu cei produsi de matritele cu injectie, cu o viteza si un pret ce vor permite lansarea unei productii de serie.

Adidas spera sa vanda 5.000 de perechi ale modelului ”Futurecraft 4D” in acest an si 100.000 de perechi in 2018. Noua tehnologie creata de Carbon reduce timpul de productie pentru o talpa de pantofi de la o ora si jumatate - pentru tehnologia traditionala - la doar 20 de minute.

Modelul ”Futurecraft 4D” va fi pus in vanzare cu un pret premium, insa Adidas intentioneaza sa scada pretul pe masura ce tehnologia 4D se va dezvolta in anii urmatori.