Revolutia industriala a secolului XXI. Pana nu demult considerate dispozitive SF, imprimantele 3D transforma radical economia, iar consecintele sunt imprevizibile
Imprimanta 3D. Foto: AFP/Mediafax
Imprimantele 3D, considerate mult timp dispozitive mai degraba anecdotice, isi gasesc utilizari multiple, mai ales in industria de aparare, care ar putea anunta o noua revolutie industriala, potrivit expertilor.
Pentru multi, imprimantele 3D raman un simplu dispozitiv util pentru reproducerea unor figurine banale din plastic, dar, odata cu expirarea recenta a mai multor brevete cruciale, noi imprimante capabile sa utilizeze metale, lemn sau tesuturi vor deveni mult mai accesibile, lasand loc unei revolutii istorice pentru industria manufacturiera, scrie Mediafax.
Intotdeauna in cautare de noi tehnologii, puternica industrie de aparare se afla in avangarda acestui domeniu inovator. Armata americana a investit masiv in domeniul sectorului imprimantelor 3D pentru a produce uniforme, piele sintetica pentru ingrijirea ranitilor, sau chiar pentru producerea de alimente, potrivit lui Alex Chausovsky, analist al IHS Technology.
Cercetatori din cadrul celebrului Massachusetts Institute of Technology (MIT) au inventat deja "imprimarea 4D", folosind materiale care se transforma la contactul cu alte substante, cum este apa. Tehnologia va putea duce, in viitor, la producerea de uniforme de camuflaj care isi vor schimba culoarea in functie de mediul inconjurator.
Tehnologia a cunoscut deja primele aplicatii practice. La sfarsitul lunii decembrie, echipajul de pe Statia Spatiala Internationala a putut fabrica, gratie unei imprimante 3D special create pentru avanpostul orbital, o unealta al carei design a fost trimis prin e-mail de la sol.
Razboiul, pus la punct pe imprimante 3D
La finele anului 2013, gigantul britanic din domeniul industriei producatoare de armament BAE Systems a folosit pentru prima data o piesa de metal, creata cu o imprimanta 3D, la construirea unui avion de vanatoare Tornado. Intr-un videoclip publicat recent, grupul britanic a facut referire la posibile utilizari viitoare ale tehnologiei, cum ar fi crearea unui avion cu ajutorul unei imprimante tridimensionale.
"Este o perspectiva de termen lung, dar avem in mod clar ca obiectiv fabricarea unei aeronave utilizand exclusiv tehnologia de imprimare 3D", a declarat, pentru AFP, Matt Stevens, responsabil cu divizia de imprimare 3D din cadrul BAE, scrie Mediafax
Utilizarea unei imprimante 3D pe front ar putea, de asemenea, sa schimbe total tehnicile de lupta si industria de aparare, potrivit lui Peter W. Singer, expert in domeniul tehnicilor de lupta ale viitorului in cadrul New America Foundation.
"Soldatii aflati pe un front indepartat in Afganistan ar putea, de exemplu, sa creeze fisierul digital necesar fabricarii unei piese defecte si sa o poata imprima", departe de uzinele de armament care ar produce obiectul in mod obisnuit, a spus Singer.
Din punct de vedere ale politicii externe a statelor, tehnologia ar putea face inutila practica impunerii de sanctiuni.
"Statele Unite au impus sanctiuni asupra multor domenii, de la piese de schimb pentru avioane de lupta, pana la echipamente petroliere. Dar imprimantele 3D ar putea face aceste sanctiuni inutile, dupa ce au constituit o parte cruciala a politicii externe de mai mult de o generatie", a mai spus expertul american.
Posibilitatea de a produce arme ocolind circuitele si procedurile industriale clasice va duce insa si la aparitia de noi riscuri.
"Imaginati-va specialisti in explozibili din Orientul Mijlociu care incep sa fabrice bombe cu aspectul unor obiecte inofensive sau un lup singuratic care isi creeaza cu o imprimanta 3D o arma de plastic cu ajutorul careia ar putea insela protocoalele de securitate ale Casei Albe", a avertizat Chausovsky.
Revolutie economica cu consecinte imprevizibile
Pe langa cresterea riscurilor privind securitatea, va fi vorba si despre o revolutie economica ale carei consecinte sunt imprevizibile.
Daca oricine va putea sa fabrice bunuri cu imprimante 3D, tarile ale caror economii se bazeaza pe producerea de jucarii sau haine cu ajutorul mainii de lucru foarte ieftine s-ar putea trezi intr-o reala dificultate.
"Daca vreti sa intelegeti mai bine pericolul care se desprinde din dezvoltarea tehnologiei de imprimare 3D, vedeti in ce masura depinde China de sectorul sau de fabricare de produse foarte ieftine", a subliniat Chausovsky.
Inventata in anii 1980, imprimarea tridimensionala este o tehnologie mai putin noua decat isi imagineaza multi, dar beneficiaza de o recastigare a interesului, pentru ca brevetele care limitau utilizarea tehnologiei originale sunt pe cale sa expire, deschizand calea unei concurente care ar trebui sa duca la imbunatatirea calitatii si la ieftinirea tehnologiei.
"Imprimarea 3D va permite crearea de produse imposibil de fabricat cu metodele traditionale", a mai spus Chausovsky.
Amploarea implicatiilor este inca dificil de prezis. "Este pentru prima data, dupa foarte mult timp, cand ne confruntam cu o schimbare atat de radicala in materie de inginerie industriala. Nu avem de-a face cu un simplu progres, ci reinventam regulile", a spus oficialul BAE Systems.
Mai multe despre:
#imprimanta 3D#tehnologie
Pe acelasi subiect: