"A venit timpul ca energia regenerabila sa intre pe piata", a declarat comisarul pentru Concurenta, Joaquin Almunia, referindu-se la energia solara si eoliana, potrivit Mediafax.
 
Decizia CE coincide cu adoptarea, marti, de catre guvernul german a unui proiect de lege care prevede reducerea subventiilor destinate producatorilor de energie regenerabila.
 
Noile reguli permit in acelasi timp exceptarea companiilor mari consumatoare de energie de la contributiile percepute pentru sustinerea energiei regenerabile, de aceasta masura urmand sa beneficieze 65 de sectoare economice.
Masurile vor intra in vigoare la 1 iulie 2014.
 
"Ne-a luat doi ani, dar am ajuns la cel mai bun echilibru posibil", a spus Almunia, recunoscand ca nu toata lumea va fi multumita.
 
Ecologistii si reprezentantii sectorului energiei regenerabile si-au exprimat dezacordul. "Politica energetica a Uniunii Europene este condusa de cei care vor continuarea folosirii energiei fosile si nucleare", a declarat eurodeputatul german Rebecca Harms, co-presedinte al Partidului Verzilor in Parlamentul European. Harms a acuzat guvernul german ca a intervenit pentru a atenua propunerile, astfel incat marii consumatori de energie sa fie scutiti de la contributia de sustinere a energiei regenerabile.
 
"Almunia a fost obligat luni sa revizuiasca propunerile la presiunea comisarilor conservatori si a lui Barroso, presedintele Comisiei", a declarat eurodeputatul luxemburghez Claude Turmes.
 
Propunerea a fost sustinuta de 18 comisari, unul a votat impotriva, iar trei s-au abtinut, a explicat Almunia.
 
Ministrii Energiei din Franta, Germania, Marea Britanie si Italia au publicat o scrisoare, pe 14 martie, pentru a preveni adoptarea unor masuri care sa restranga capacitatea statelor de a stabili politica energetica nationala. Componenta mixului energetic este o competenta nationala si fiecare guvern vrea sa fie liber sa stabileasca ponderea fiecarei componente, potrivit scrisorii.
 
Obiectivul este ca pretul electricitatii sa fie mentinut la un nivel scazut, a subliniat europarlamentarul Claude Turmes.
Mai multe guverne europene au cerut eliminarea distorsiunilor din piata provocate de mecanismele diferite de sustinere, subventiile si pretul de achizitie al electricitatii produse din surse regenerabile.
 
In aceste conditii, preturile fixe de achizitie a energiei regenerabile vor fi inlocuite treptat de preturi stabilite tinand cont mai mult de mecanismele pietei.
 
"Propunerile Comisiei umbresc perspectivele energiei eoliene. Evident, CE considera ca energia regenerabila un rau necesar", a declarat Milan Nizschke, din partea asociatiei ProSun.
 
Europarlamentarul Turmes a reprosat ca in loc sa fie aplicat principiul "poluatorul plateste", noua abordare asigura ca cei mai mari poluatori vor fi recompensati. Astfel, exceptiile sustinute de Germania au devenit reguli pentru toate tarile Uniunii Europene, a adaugat el.
 
Eurofer, asociatia siderurgistilor europeni, a respins aceste acuzatii, considerand ca noile reguli nu exonereaza total producatorii de otel de la platile pentru sustinerea energiei regenerabile.
 
Potrivit Comisiei Europene, unele tehnologii de energie regenerabila au ajuns la un stadiu de maturitate care necesita integrarea lor pe piata. Pentru cresterea eficientei costurilor si limitarea distorsiunilor, noile recomandari ale CE prevad introducerea treptata a unor licitatii pentru alocarea subventiilor, iar statele membre vor avea flexibilitatea de a tine cont de circumstantele nationale.
 
O etapa pilot, aplicata in 2015-2016, va permite statelor sa testeze procedurile unor astfel de licitatii. Proiectele de energie regenerabila de dimensiuni mici vor putea beneficia in continuare de actualul sistem de preturi, sau de sisteme similare. In plus, noile reguli nu vor afecta programele aprobate dupa actualele reguli.
 
Contributiile pentru finantarea energiei regenerabile reprezinta o parte tot mai mare din costul suportat de industrie pentru energie. Acest fapt reprezinta o povara foarte mare pentru unele companii mari consumatoare de energie, in special cele expuse concurentei internationale. Actualele recomandari permit reducerea acestei poveri pentru un numar limitat de sectoare mari consumatoare de energie, definite la nivelul UE. Statele membre vor putea sa reduca la randul lor contributiile companiilor mari consumatoare de energie, in alte sectoare, cse arata intr-un comunicat al CE.
 
Noile recomandari includ criterii pentru sustinerea infrastructurii energetice, concentrandu-se pe proiecte care imbunatatesc fluxul de energie transfrontalier si promovarea infrastructurii in regiunile mai putin dezvoltate din Europa.
 
Totodata, Comisia va simplifica procedurile pentru implementarea anumitor masuri de sustinere in domeniul protejarii mediului si energiei. Astfel, mai multe categorii de masuri in acest domeniu vor fi incluse in forma revizuita a "General Block Exemption Regulation". Acestea vor simplifica aplicarea masurilor de catre autoritati, intrucat nu va mai fi nevoie de acordul Comisiei. Aceste masuri vor include unele forme de sprijin pentru promovarea energiei regenerabile sau a centralelor energetice districtuale, curatarea unor zone contaminate sau imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor.