• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Rusia si SUA au finalizat un program de transformare a unor focoase nucleare in energie electrica

Rusia si SUA au finalizat un program de transformare a unor focoase nucleare in energie electrica

Statele Unite au finalizat platile efectuate in baza unui acord istoric privind importul de uraniu puternic imbogatit rusesc pentru producerea de energie electrica, a anuntat luni compania de stat Techsnabexport, producator si comerciant de uraniu, relateaza RIA Novosti in pagina electronica, potrivit Mediafax.

"Am primit ultima plata de la Corporatia americana de imbogatire (a uraniului) in martie", a anuntat Techsnabexport, adaugand ca obligatiile sale in cadrul contractului de furnizare de uraniu slab imbogatit s-au incheiat la sfarsitul anului trecut.
 
Ultimul transport de uraniu rusesc provenind de la focoase nucleare, convertit in combustibil de reactor, a sosit la Baltimore, pe mare, la inceputul lui decembrie, incheind un program care a furnizat 10% din energia electrica a Statelor Unite in ultimii 15 ani.
 
Acordul HEU-LEU, cunoscut si sub numele de "Megatone (transformate) in Megawati", a vizat convertirea a 500 de tone de uraniu puternic imbogatit (HEU) - echivalentul a aproximativ 20.000 de focoase nucleare - provenind de la arme nucleare rusesti dezmembrate in uraniu slab imbogatit (LEU), convertit ulterior in combustibil nuclear in vederea utilizarii in centrale nucleare americane.
 
Livrarile rusesti au produs sapte trilioane de kilowati de energie in Statele Unite, de la sosirea primului transport, in 1998.
 
Rusia a incasat 17 miliarde de dolari in cadrul programului, care a furnizat energie electrica pentru unul din zece becuri in Statele Unite.

8 aprilie 2014 08:52
Modifică setările cookies