Romania s-a obligat in negocierile de aderare la Uniunea Europeana sa constituie stocuri minime de titei si produse petroliere in mod etapizat si beneficiaza pana la 31 decembrie de o perioada de tranzitie.

Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale (ANRSPS) nu a reusit in 2009 sa realizeze stocurile, intrucat nu a avut fonduri proprii suficiente si nici nu a primit sumele necesare de la bugetul de stat, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Economiei pentru constituirea stocurilor minime de siguranta pentru titei si produse petroliere pana la sfarsitul anului 2011.

Pana la 31 decembrie Romania trebuie sa constituie stocuri minime de produse petroliere de 1,2 milioane de tone, dintre care 775.710 tone de motorina, 282.353 tone de benzina, 86.670 tone de pacura si 55.823 tone de carburant pentru aviatie.

ANRSPS va asigura 30% din nivelul total al stocurilor, iar diferenta de 70% va reveni companiilor, in functie de cota de piata pe care au avut-o anul trecut si de contributiile la aceste stocuri in perioada 2002-2009.

Din 2012, aceste stocuri urmeaza sa fie realizate doar de companiile petroliere, nu si de ANRSPS. "Finantarea stocurilor minime de produse petroliere pentru 2011, precum si a diferentei de 3.755,7 tone de carburant pentru aviatie, aferenta anului 2009, se realizeaza in limita a 40 milioane de lei din veniturile proprii ale ANRSPS, si in limita sumei de 12 milioane de lei in completare de la bugetul de stat", se spune in nota de fundamentare.

Ministerul Economiei arata ca pentru acest an nu trebuie asigurate stocurile de pacura, pentru ca au fost deja realizate.

Citeste si

Visa Europe lanseaza, in premiera mondiala, carduri pentru nevazatori

Taxa auto, respinsa de Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Ce urmeaza Taxa auto, respinsa de Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Ce urmeaza