18 iulie, ora 14:00. bucu­res­tenii aflati in agen­tiile CEC, Bancpost si Banca Transilvania din Stefan cel Mare sau Dorobanti sunt mai preocupati de ratele la credite si cursul de schimb decat de oferta Petrom, cea mai mare oferta de actiuni din istoria Romaniei, relateaza Ziarul Financiar.

Ei ridica mirati din sprancene si ras­pund ca nu au bani cand sunt in­tre­bati daca sunt interesati sa cum­pere actiuni la Petrom, cea mai mare si mai profitabila companie din Romania.

In 2004, peste 500.000 de polonezi au adus de acasa un miliard de dolari pentru a subscrie la oferta celei mai mari banci poloneze, PKO, echiva­lentul BCR de la noi. Cozile de atunci de la agentiile PKO au ramas in isto­rie. Cum se explica faptul ca cea mai mare companie romaneasca nu inte­reseaza pe nimeni?

"Azi (n. red. luni, 18 iulie) nu a ve­nit nimeni sa ne ceara informatii des­pre oferta Petrom sau sa subscrie. Sap­ta­mana trecuta am avut insa o per­soana care a facut doua subscrieri in valoare totala de 2.000 lei, la pretul de 0,28 lei si 0,3 lei", a raspuns una dintre angajatele agentiei Bancii Transil­va­nia, care nu a dorit sa-si spuna numele.

La agentia CEC Bank, personalul nu a dorit sa dea informatii, in timp ce la agentia Bancpost una dintre an­gajate a raspuns ca de cand a ince­put oferta, pe 11 iulie, nu s-a realizat nicio sub­scriere la agentia pentru care lucreaza.

"Stiti, in zilele de 13 si 14 iulie, si chiar si pe 15 iulie, s-au platit pensiile si nu a fost nimeni interesat sa sub­scrie. Clientii care ne-au intrat in ulti­me­le zile in agentie aveau cam peste 70 de ani si nu sunt interesati de ac­tiuni. Nici eu nu sunt interesata sa cumpar actiuni la Petrom pentru ca am un profil de creditare, economisesc prin cont curent, si vreau ca peste doi sau trei ani sa imi cumpar casa", a mai spus ea.

Pe strada, in fata agentiilor ban­care, persoanele intervievate de ZF stiau destul de putine informatii despre oferta Petrom.

"Da, am auzit despre oferta Petrom, insa eu sunt cam tot timpul pe minus, am rate mari la credite si nu imi mai raman bani sa pun deoparte. Daca as avea 5.000 de euro, as participa cu toata suma la oferta, as face o investitie de portofoliu. Insa doar daca ai bani te gandesti la portofoliu", a spus Marius P., 38 de ani, economist la o banca.

Citeste in continuare pe www.zf.ro