Secretar de stat în Ministerul Economiei: Suntem într-o fază foarte favorabilă a procesului de liberalizare a pieței gazelor. Prețurile, la cel mai scăzut nivel din istorie
Prețurile pe piața gazelor naturale sunt la cel mai scăzut nivel din istorie, a declarat marţi Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Economiei.
Potrivit lui Havrileț, la ora actuală preţurile încep cu 25 de lei pe pieţele adiacente României, comparativ cu momentul începerii procesului de liberalizare din 2012, când preţul administrativ era 45 lei pe megawatt
"Prima liberalizare este, conform Ordonanţei 1, liberalizarea pieţei de gaze naturale pentru consumatorii casnici, de la 1 iulie. Sigur, suntem şi într-o zonă foarte favorabilă procesului de liberalizare. Suntem într-o zonă în care piaţa de gaze naturale are cel mai scăzut nivel din punct de vedere al preţului. Este un nivel istoric. Dacă doriţi o comparaţie, în momentul începerii procesului de liberalizare din 2012, preţul administrativ stabilit pentru producătorii interni era 45 lei pe megawat. La ora actuală vorbim de preţuri începând cu 25 de lei pe pieţele adiacente României. Cu costul de transport, preţul ajunge undeva sub 28-30 de lei. Deci suntem într o perioadă foarte, foarte bună pentru a finaliza procesul de liberalizare, astfel încât consumatorii casnici să nu resimtă un eventual cost al gazelor naturale. Practic, preţul poate doar să scadă", a menţionat Niculae Havrileţ, în cadrul videoconferinţei 'Energie la tine acasă', scrie Agerpres.
Acesta a mai spus că 'Planul naţional românesc integrat pentru energie şi schimbări climatice' a fost notificat prin semnătura celor doi miniştri, al Mediului şi al Economiei şi Energiei către Comisia Europeană, "aşteaptă evaluarea de Mediu, după care va fi aprobat".
Secretarul de stat în Ministerul Economiei susţine că "punctul important" al Planului naţional integrat este atingerea ţintei de decarbonare de 30,7% până în anul 2030, "o ţintă foarte ambiţioasă, ţintă pe care celelalte state din sud-estul Europei nu şi-au propus-o." În opinia sa, o astfel de ţintă "duce România undeva în zona liderilor în activitatea de decarbonare, producerea de energie electrică fără poluare."
Ce prețuri orientative ar putea să solicite consumatorii casnici
Potrivit unui studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă (AEI), care a analizat ofertele celor 35 de furnizori care vând gaze în regim reglementat către consumatorii casnici, publicate pe site-urile proprii, comparativ cu prețul reglementat pe care acești consumatori îl au în prezent, 8 furnizori nu au publicat oferte, 9 dintre furnizori propun un preț mai mic decât prețul din prezent, 5 mențin prețul și 13 propun un preț mai mare decăt prețul din prezent.
”Folosind datele publicate în comparatorul de preț de pe site ul ANRE, am calculat un preț orientativ al gazelor la nivelul consumatorilor casnici care primesc gaze de la diverși furnizori. Acest preț orientativ ne permite să aprecime discounturile pe care clienții casnici le pot solicita furnizorulor lor de gaze față de prețurile actuale”, a declarat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.
Asociația Energia Inteligentă dorește să precizeze ca Prețul Corect la Gaze se poate determina doar analizând datele fiecărei categorii omogene de clienți: cantitatea de gaze care urmează a fi consumată, dinamica zilnică, lunară, semestrială a consumului, posbilitatile de decontare, posibilități de substituire a gazelor etc., aceste discouturi având doar un rol orientativ.
Asociația Energia Inteligentă reunește profesioniști din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, care militează pentru un preț corect al gazelor naturale și pentru creșterea transparenței în piața de energie din România. Misiunea asociației este de a contribui la o mai bună informare a consumatorilor de gaze și de energie din țara noastră.
În tabelul de mai jos, găsiți prețul final reglementat actual, prețul final ofertat începând cu data de 1 iulie 2020 și diferența între acestea la consumatorii casnici din România care se găsesc în portofoliul diferiților furnizori:
Pe acelasi subiect: