Acesta a mai anunţat că intenţionează ca România să devină o ţară care produce pentru Europa, în locul Chinei, sau a altor ţări din Asia.

În plus, sunt pregătiţi câte 27.000 de euro, pentru fiecare firmă mică şi mijlocie, care îşi va monta pe clădire sau pe teren, panouri foto-voltaice cu care să producă energie electrică. Alte credite sunt pregătite pentru hoteluri şi restaurante, care ar putea să investească aceşti bani în implementarea măsurilor de distanţare socială.

Cel mai important anunţ este cel al scăderii preţurilor la utilităţi.

Virgil Popescu, ministrul Economiei: “Cea mai bună perioadă de liberalizare a prețului la gazele naturale este în această vară. Vom avea un mecanism în așa fel încât prețul la gazele naturale să fie mai mic decât cel plătit de cetățeni înainte de această liberalizare. La energie electrică, ne-am asumat la Bruxelles liberalizarea începând cu 1 ianuarie 2021 și eu vă spun că de la 1 iulie prețul va scădea și la energia electrică.”

Sunt peste 3,6 milioane de familii care folosesc gaze naturale, iar din vara aceasta, piaţa se va liberaliza, adică preţul nu va mai fi decis de stat. Facturile mai mici ar aduce şi pentru companii un cost de producţie mai mic şi implicit o ieftinire a unor produse de bază, cum ar fi pâinea.

Ministrul anunţă investiţii şi pentru industria alimentară. Este decis însă şi să transforme România într-un mare producător, un fel de China a Europei.

Virgil Popescu, ministrul Economiei: “Este o oportunitate pentru România, să profite și să încerce să reloce anumite industrii din această zonă, din China, din Asia, către Europa, către România și să fim o țară care produce pentru Europa.”

E prima dată când oficialii vorbesc despre aceste idei concrete. În Alba Iulia, aproape toţi angajaţii unei firme de contructii sunt în şomaj tehnic. Jumătate dintre ei depind de planul autoritarităților de repornire a economiei, până când constructorul va reuşi să îşi reia contractele.

Calin Pădurean, administrator firmă de construcţii: “Sperăm ca lucrurile să se reglementeze la nivel naţional. Și noi ne dorim să ne ţinem toţi angajaţii, nu vrem să dăm niciun angajat afară. În cazul în care zicem că nu o să fie contracte o să facem o disponibilizare la jumătate a angajaţilor.”

Dileme sunt şi la o firmă din Bistriţa-Năsăud, care prelucrează deşeurile din plastic.

Constantin Gradinaru, muncitor: “De aproximativ trei săptămâni de zile suntem în şomaj tehnic şi vineri am primit telefon. Sperăm să meargă treabă cât mai bine.”

Doar doi angajaţi din 15 s-au întors la muncă.

Jancsi Forrai, asociat administrator: “Dacă o să revină comenzile, o să mergem şi noi mai departe, dacă nu e foarte greu. Probabil vor intra în şomaj normal şi se vor angaja ulterior în funcţie de necesităţi.”

Situaţia e mult mai optimistă în viziunea ministrului de Finanţe. Acesta a declarat la ediţia specială „România, Te iubesc!”, că statul va sprijini companiile care vor deveni mai eficiente prin tehnologizare.

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor: “Cu ce vom rămâne după această pandemie, va fi investiția în tehnologie.

Reporter: Statul urmează să sprijine aceste firme să facă pașii și spre o mai bună tehnologie, spre o productivitate mai mare?

Florin Cîțu: Da, dacă vom vedea sectoare care vor dori să investească în retehnologizare, mergem acolo. Deja am făcut acest lucru în această perioadă a fost companii care au luat împrumuturi cu garanții de stat pentru a-și face reconversia pentru producția de măști.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, nu a fost de acord cu ministrul Finanţelor.

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal: “Reconversie ce putem să facem pentru o robustețe mai mare în economie totul se rezuma la echipamente de măști. Nu ieșim din această logică. Vă mai spun încă ceva este firesc să nu ieși din această logică pentru că versatilitatea unui sistem, capacitatea de modificarea structurală este foarte redusă.”

Ministrul Economiei a mai anunţat că o mie de firme mici şi mijlociii ar putea primi câte 27.000 de euro pentru a deveni producători de energie fotovoltaică. Ar urma să primească bani pentru investiţii şi companiile de turism pentru a pune în aplicare măsurile de distanţare socială în hoteluri şi restaurante.