"Cadrul de reglementare din Romania pentru activitatile de transport al gazelor naturale au devenit mai putin favorabile si afecteaza, dupa parerea noastra, pozitia competitiva a Transgaz (...) Perspectiva negativa reflecta in principal opinia noastra ca incertitudinile din zona reglementarii si platile ridicate in contul dividendelor ar putea slabi profilul de risc financiar al companiei pe termen scurt si mediu", se arata in comunicatul publicat marti de S&P si preluat de Mediafax.

Transgaz Medias este operatorul sistemului national de transport al gazelor naturale si este listat la bursa de la Bucuresti (TGN).

"Am inteles ca agentia nationala de reglementare ANRE nu a efectuat revizuirea mecanismului existent de stabilire a tarifelor inainte de iulie 2012, data care marcheaza inceputul celei de-a treia perioade de reglementare de cinci ani. In scenariul luat in calcul anterior, am presupus ca vom avea vizibilitate atat in privinta recuperarii veniturilor pierdute (...), cat si a noii metodologii de tarifare, inainte de inceputul celei de-a treia perioade de reglementare", se spune in comunicat.

ANRE a anuntat numai veniturile reglementate pentru perioada iulie 2012 - iunie 2013, insa nu si noul tarif sau un calendar pentru recuperaerea veniturilor pierdute, noteaza S&P.

"Astfel, Transgaz aplica tarife neschimbate din 2009 si credem ca recuperarea tarifelor ramane invaluita in incertitudine. Consideram ca aceasta situatie nu este conforma cu evaluarile pe care le-am realizat anterior legat de mediul regulatoriu din Romania. Mai mult, situatia subliniaza riscuri cheie privind reglementarea intr-o jurisdictie unde deciziile de reglementare nu sunt, dupa parerea noastra, independente de guvern", se arata in comunicatul agentiei de rating.

Ratingul companiei ar putea fi redus cu inca o treapta daca S&P ar determina ca noul cadru de reglementare ar slabi semnificativ capacitatea companiei de a genera flux de numerar.

Perspectiva ratingului ar putea fi imbunatatita la stabila daca agentia ar remarca schimbari in zona reglementarii, in sensul "furnizarii de suficienta vizibilitate, predictibilitate si sprijin pentru profiturile Transgaz. Aceasta ar depinde si de o eventuala constatare ca remuneratia din zona reglementarii ar ramane suficient izolata de interventia politica de natura negativa, legata modificarea situatiei economce sau fiscale din tara", se arata in comunicat.

Probabilitatea imbunatatirii ratingului companiei este redusa in prezent, deoarece depinde de cresterea calificativului acordat Romaniei cu cel putin doua trepte, noteaza S&P.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) este un exemplu de institutie a statului care ar trebui sa fie independenta de zona politicului, insa a raspuns la comenzi politice.

Transgaz Medias a avut in primele sase luni un profit net in scadere cu aproape 18%, la 210,3 milioane lei (48 milioane euro), pe fondul majorarii cheltuielilor pentru amortizarea mijloacelor fixe. Cifra de afaceri a crescut cu 0,8% in primul semestru din acest an, de la 712,6 milioane lei la 718,2 milioane lei (163,6 milioane euro). Cheltuielile totale au avansat cu 10,5%, la 507,3 milioane lei (115,5 milioane euro), in timp ce veniturile au crescut cu doar 0,4%, la 767 milioane lei (174,4 milioane euro).

Principalii actionari ai companiei sunt Ministerul Economiei (73,5%) si Fondul Proprietatea (14,98%).