Compania nationala de transport al gazelor naturale a inregistrat in anul 2010 un profit net de 376,3 milioane lei si o cifra de afaceri de 1,313 miliarde lei. 

Veniturile totale au avansat anul trecut cu 6,5%, la 1,466 miliarde lei (346 milioane euro), iar cheltuielile au urcat cu 7,2%, la 991,7 milioane lei (234 milioane euro), potrivit rezultatelor financiare preliminate transmise miercuri de companie Bursei de Valori Bucuresti. 

Compania precizeaza ca majorarea veniturilor a fost determinata in principal de cresterea cantitatii de gaze transportata si de avansul veniturilor financiare din diferente de curs si dobanzi, precum si a veniturilor din amenzi si penalitati. 

In acelasi timp, cheltuielile au avansat ca urmare a cresterii costurilor cu unele mijloace fixe determinate de punerea in functiune a unor obiective de investitii si majorarea cheltuielilor cu personalul pentru corelarea cresterii salariale cu avansul productivitatii muncii. 

Au urcat si cheltuielile de exploatare pe seama diminuarii incasarilor de la clientii provizionati si a constituirii provizionului aferent fondului de participare a salariatilor la profit.  Alt factor care a dus la majorarea cheltuielilor a fost reprezentat de scaderea cantitatilor de gaze naturale, reprezentand consumul si pierderile tehnologice comparativ cu anul precedent, potrivit Transgaz. 

Compania este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 73,51% din actiuni, in timp ce Fondul Proprietatea are o participatie de aproape 15%.

Statul vrea sa vanda in acest an un pachet de 15% din titlurile Transgaz printr-o oferta secundara, informeaza Mediafax.