"Tribunalul Constanta a fost de acord cu pozitia Rompetrol Rafinare, conform careia, in 30 septembrie 2010, s-a stins creanta statului roman rezultand din conventia de emisiune incheiata la 5 decembrie 2003 intre Rompetrol Rafinare si statul roman", au afirmat surse judiciare pentru Mediafax.

Directorul financiar al Rompetrol Group, Dmitry Grigoryev, a spus, ulterior, ca a aflat despre decizia instantei, insa considera ca trebuie gasita o cale amiabila penru solutionarea diferendului.

"Am luat la cunostinta de hotararea favorabila a Tribunalului Constanta, dar consideram in continuare ca cea mai buna cale pentru stingerea acestui diferend este dialogul, iar impreuna putem gasi/adopta o solutie benefica ambelor parti", a afirmat Grigoryev.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de doar 71 milioane dolari si a platit dobanzi aferente de 24 milioane dolari.

KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a decis anul trecut, in AGA, sa converteasca in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat.

Statul a contestat anul trecut in instanta decizia Rompetrol de conversie in actiuni a obligatiunilor ramase nerascumparate.

Totodata, la sfarsitul lunii iunie 2010, actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat o majorare de capital de 450 milioane lei, fonduri care ar fi urmat sa fie utilizate pentru plata unei parti a datoriei catre stat. In urma operatiunii au fost subscrise actiuni de 329,49 milioane lei.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a contestat in instanta decizia de suplimentare a capitalului Rompetrol Rafinare, dar a pierdut in instanta de doua ori, respectiv in lunile august si noiembrie 2010.

"Cererea formulata de stat, privind anularea hotararilor AGA prin care Rompetrol Rafinare a decis rascumpararea unei parti a obligatiunilor si majorarea capitalului social al Rompetrol prin conversia in actiuni a obligatiunilor nerascumparate la data scadentei, a fost respinsa", au spus sursele.

Rompetrol este reprezentat in acest litigiu de casele de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii si de Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

Actiunile Rompetrol Rafinare se tranzactioneaza luni la Bursa de Valori Bucuresti la pretul de 0,0625 lei p unitate, in crestere cu 3,14% fata de referinta. Rompetrol Rafinare are o capitalizare de 1,47 miliarde de lei.

Citeste si:

Surprinzator sau previzibil? P&G si McDonald`s, brandurile care pun cel mai mult accent pe publicitate

Nu unul, ci doua telefoane. Ce surprize pregateste Apple pentru toamna acestui an. FOTO