Mai mult, ameninta cu inchiderea rafinariei, situatie in care pretul carburantilor ar putea exploda pentru ca rafinaria furnizeaza 30 % din necesarul de carburanti pe piata romaneasca.

Desi are nevoie de bani la buget statul nu va incasa 500 de milioane de dolari pe care ii mai are de recuperat de la Rompetrol pana pe 30 septembrie.

Asa ca, in schimbul banilor, va primi 45% din actiunile rafinariei de la Marea Neagra. Dar, de cativa ani, Petromidia are pierderi, spun analistii.

Cu 45 % din actiuni, statul nu va avea putere de decizie in companie.

12 milioane de tone de carburanti produc anual rafinariile din Romania, iar 4,5 milioane tone se proceseaza la Petromidia.

Guvernul a transmis deja KazMunaiGaz ca nu doreste sa fie actionar la Rompetrol Rafinare (RRC), iar compania kazaha se gandeste ce posibilitati are sa conduca rafinaria Petromidia impreuna cu statul, a declarat directorul financiar al grupului Rompetrol, Dmitri Grigoriev.

"Statul a spus ca nu doreste sa fie actionar la Rompetrol Rafinare. Ne gandim la ce posibilitati avem sa manageriem rafinaria impreuna cu statul. Daca nu vom avea cash flow la rafinarie, vom avea optiunea sa o inchidem", a afirmat Grigoriev, citat de Mediafax.

Grupul Rompetrol, detinut de KazMunaiGaz din Kazahstan, trebuie sa ramburseze peste doua miliarde de lei in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligatiuni din anul 2003.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Intrebat daca Rompetrol Rafinare intentioneaza sa faca o noua majorare de capital dupa ce statul va deveni actionar, Grigoriev a spus ca o astfel de intentie nu exista, insa a mentionat ca Petromidia are o datorie de 900 milioane dolari catre compania mama, The Rompetrol Group, scadenta in mai putin de un an, si ca actionarii urmeaza sa decida cum vor plati aceasta datorie.

"Nu avem bani sa platim datoria catre compania mama, trebuie sa vorbim cu compania mama sa vedem cum o stingem", a afirmat Grigoriev.

Surse guvernamentale au declarat anterior, pentru Mediafax, ca Ministerul Finantelor a bugetat la rectificare venituri de 350 de milioane de lei din plata datoriei Rompetrol scadenta in luna septembrie, dar va insista la negocieri pe achitarea intregii sume datorate, avand mandat sa mearga in justitie.