"Statul roman va contesta in instanta toate actiunile efectuate de Rompetrol care sunt in afara actelor normative in vigoare in Romania si vom recupera in instanta aceste sume de bani", a spus Boc, intrebat de jurnalisti cu ce va inlocui banii pe care statul trebuia sa ii primeasca de la Rompetrol.

La ultima rectificare bugetara, Ministerul Finantelor Publice a mizat pe venituri de 350 de milioane de lei, care ar fi urma sa vina de la Rompetrol.

Guvernul a transmis astazi un comunicat in care precizeaza ca statul roman va contesta in instanta hotararile Adunarilor Generale Extraordinare ale Actionarilor Rompetrol Rafinare Constanta din data de 30 septembrie 2010, deoarece sunt contrare prevederilor OU 118/2003, ale Conventiei de emisiune din data de 5 decembrie 2003, incheiata in aplicarea acesteia, precum si ale Codului civil.

Astfel, arata Executivul, prin Ordonanta de Urgenta 118/2003 si Conventia de emisiune din 5 decembrie 2003, semnata cu Rompetrol Rafinare Constanta, statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, a subscris obligatiuni emise de aceasta companie in valoare totala de 2.177.699.871,86 lei, prin anularea obligatiilor bugetare reprezentand taxa pe valoarea adaugata, accize, contributia la Fondul special al drumurilor publice, precum si majorarile de intarziere, dobanzile, penalitatile si penalitatile de intarziere - datorate si neachitate de catre Rompetrol Rafinare Constanta.

Prin plata obligatiunilor erau anulate aceste obligatii bugetare, articolul 4 alinieatul 1 teza finala din actul normativ stabilind fara echivoc faptul ca: "plata acestora (obligatiunilor) se face prin anularea obligatiilor bugetare prevazute la art.1".

"Adoptarea OU 118/2003 si a Conventiei de emisiune au fost facute in sprijinul societatii, pentru ca statul roman sa nu procedeze la executarea silita a Rompetrol Rafinare Constanta, in schimbul subscrierii de obligatiuni, care puteau fi rascumparate sau convertite in actiuni la data scadentei", se arata in comunicat.

Guvernul mai precizeaza ca, potrivit prevederilor OU 118/2003 si ale Conventiei de emisiune, termenul scadent al obligatiunilor emise pana la care Rompetrol Rafinare Constanta putea efectua rascumpararea acestora, era 30 septembrie 2010. In conformitate cu aceleasi dispozitii, pana la aceasta data, societatea putea opta fie pentru rascumpararea integrala a acestora, fie pentru conversia in actiuni.

"Rompetrol Rafinare Constanta si-a manifestat intentia de rascumparare a obligatiunilor in data de 9 august 2010, sens in care a efectuat, in contul obligatiunilor emise in temeiul OU 118/200, plata unei prime transe, in suma totala de 229.321.800 lei, reprezentand echivalentul sumei de 54 milioane euro. Ministerul Finantelor Publice, luand act de intentia societatii de rascumparare a obligatiunilor prin efectuarea unei plati partiale, a comunicat ca plata realizata reprezinta doar prima transa efectuata in scopul rascumpararii totale a obligatiunilor ce trebuie indeplinita pana la data de 30 septembrie 2010. Totodata, ministerul a comunicat societatii faptul ca, odata manifestata optiunea de rascumparare inainte de scadenta, aceasta nu poate fi decat integrala, conform prevederilor conventiei", se arata in comunicat.

Guvernul explica totodata ca, la 30 septembrie 2010, Rompetrol Rafinare Constanta, in cadrul Adunarilor Generale Extraordinare ale Actionarilor a decis, contrar prevederilor OU 118/2003, ale Conventiei de emisiune, precum si ale Codului civil, conversia unui numar de 20.652.098 obligatiuni, ramase nerascumparate, in actiuni, astfel incat potrivit opiniei actionarului KazMunaiGaz, statul roman ar deveni actionar minoritar al societatii.

Planul Guvernului pare unul foarte serios, dar sunt foarte multe necunoscute legate de modul in care autoritatile vor avea castig de cauza.

Acestea sunt legate in principal de legislatie si reglementarile date in acest caz, dar si de sansele reale de castig.

Este greu de crezut ca sefii KazMunaiGaz nu ar fi gasit alaturi de cele mai mari case de avocatura din Romania: Tuca Zbarcea&Asociatii, Musat&Asociatii si NNDKP, "chichitele" prin care sa fie acoperiti in decizia luata de a transforma statul in actionar minoritar.

Mai mult, cele trei case de avocatura sunt cele mai conectate la lumea politica si au si cea mai mare capacitate de lobby.

Cine apara statul la un eventual proces si ce argumente va avea? Unde se va desfasura procesul si cat va dura? Nu cumva kazahii ar putea intenta si ei la randul lor un proces la instante mai inalte pentru ca sunt "hartuiti" ca si investitori. Sa nu uitam ca au platit in jur de doua miliarde de dolari pentru a cumpara Grupul Rompetrol de la Dinu Patriciu!

Daca vin PNL si/sau PSD mai tarziu la guvernare, ambele partide pentru care Dinu Patriciu este unul dintre finantatori, ce se va intampla cu litigiul/litigiile?

Ce s-a intamplat?

Statul va reintra in actionariatul Rompetrol Rafinare (RRC), cu o participatie de 44,69% din capital, ca urmare a conversiei in actiuni a unor obligatiuni pe care compania, controlata de kazahii de la KazMunaiGaz, nu le-a rascumparat pana joi - 30 septembrie, termenul limita, potrivit unui comunicat transmis de Rompetrol.

Rompetrol a avut initial de rascumparat obligatiuni in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati, din care in luna august a rascumparat 71 milioane de dolari, printr-un credit de la actionarul majoritar - KazMunaiGaz.

Asta inseamna ca Rompetrol trebuia sa mai achite 532 de milioane de dolari catre buget, numai ca nu a facut-o.

Daca statul ar vinde la bursa actiunile primite la Rompetrol Rafinare, ar incasa 1,184 miliarde de lei (nici macar 380 de milioane de dolari) adica in minus cu peste 150 de milioane de dolari. Asta teoretic pentru ca practic bursa va reactiona negativ la un aflux de actiuni la Petromidia, acestea ieftinindu-se si mai mult!

Pe de alta parte, suma de 1,184 miliarde de lei este una rezulata din inmultirea numarului de actiuni la rafinarie, respectiv 19,7 miliarde de titluri, pe care ar urma sa le primeasca statul cu cel mai recent pret al actiunilor companiei la BVB, de 0,0601 lei.

Ce inseamna ca statul este actionar minoritar?

Are un drept limitat de vot si de control asupra deciziilor companiei. Cum Petromidia este pe pierderi nu are cum sa primeasca dividende. Poate sa fie "chemat" sa vina cu bani de acasa pentru majorari de capital social sau pentru investitii si asa mai departe.

Firul evenimentelor

KazMunaiGaz a decis, joi, in AGA, sa converteasca in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat, potrivit unui raport al Rompetrol Rafinare transmis, joi, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

"Pentru evitarea oricarui dubiu, numarul de actiuni emise in schimbul obligatiunilor nerascumparate la data prezentei a fost calculat in conformitate cu prevederile Conventiei de emisiune si cele ale Ordonantei de urgenta 118/2003", se arata in raport.

Numarul de actiuni rezultate din conversiei unei obligatiuni (rata de conversie) este egal cu 4,4562832601 inmultit cu 241,22 (reprezentand raportul rezultat din modificarea valorii nominale exprimate in lei a actiunilor ca urmare a scaderii valorii nominale a unei actiuni de la 21,422 lei/actiune la 0,1 lei/actiune, conform articolului 9 din Conventia de emisiune si articolul 7 din OUG 118/2003).

In consecinta, rata de conversie actualizata la data AGA este de 954,625 actiuni pentru o obligatiune nerascumparata, precizeaza sursa citata.

De asemenea, pretul de emisiune pentru actiunile emise in cadrul majorarii de capital este 0,1118 lei/actiune, si a fost determinat ca valoarea nominala a unei actiuni, de 0,1 lei, inmultit cu 4,2719 (cursul de schimbeuro/leu din 30 septembrie), impartit la 3,8185 (cursul de schimb euro/leu la 30 septembrie 2003), in conformitat cu Conventia de emisiune, potrivit raportului.

Totodata, capitalul social al Rompetrol Rafinare va fi majorat cu 1,97 miliarde de lei, la 4,41 miliarde de lei, reprezentand conversia in actiuni a 20,65 milioane de obligatiuni emise de companie.

Operatiunea va fi realizata prin emiterea a 19,7 miliarde de actiuni, cu valoarea nominala de 0,1 lei.

Actionarii vor putea subscrie la majorarea capitalului in termen de 31 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei AGA sau de la 18 octombrie, ca data de inregistrare, daca hotararea este publicata inainte de aceasta data.
Grupul Rompetrol va detine, in urma majorarii capitalului, direct si prin companii pe care le controleaza, peste 54,6% din actiunile Rompetrol Rafinare.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Rompetrol Rafinare a rascumparat in luna august obligatiuni in valoare de 71 milioane de dolari de la stat, printr-un credit de la actionarul majoritar.

In luna august, Rompetrol Rafinare a fost actionata in instanta de catre Ministerul Finantelor Publice, care a contestat o majorare de capital de 329,4 milioane de lei, decisa de grupul petrolier in luna iunie, suma care urma sa fie utilizata pentru plata unei parti din obligatiunile datorate catre stat.

Dinu Patriciu a vandut in augut 2007 pachetul majoritar al Grupului Rompetrol catre compania de stat de petrol si gaze din Kazahstan - KazMunaiGaz pentru o suma de 1,6 miliarde de dolari in schimbul a 75% din actiuni.

Kazahii au cumparat in ianuarie 2009 si restul de 25% si si-au asumat plata tuturor datoriilor societatii.