Rosia Montana: 33 de mineri s-au blocat din nou in subteran, cerand demararea proiectului minier si crearea de locuri de munca
Cei 33 de mineri care s-au blocat luna trecuta timp de cinci zile in galeria Catalina-Monulesti de la Rosia Montana au intrat din nou in subteran, sambata, pentru doua ore, cerand aprobarea proiectului minier de extragere a aurului si locuri de munca, scrie Mediafax.
Minerii, angajati ai companiei Rosia Montana Gold Corporation, sunt imbracati in salopete si poarta casti cu lampas.
In paralel, la intrarea in galerie, aproximativ 300 de oameni, angajati ai companiei miniere, rude ale minerilor si localnici, protesteaza cerand aprobarea proiectului de la Rosia Montana.
Presedintele Sindicatului Viitorul Mineritului Rosia Montana, Cristian Albu, a ca minerii intrati in subteran in jurul orei 15.30 vor ramane acolo aproximativ doua ore, acesta fiind un gest simbolic si un protest pasnic prin care solicita aprobarea proiectului minier si locuri de munca.
El a adaugat ca oamenii din Rosia Montana vor sa transmita faptul ca in Muntii Apuseni motii sustin mineritul.
In 11 septembrie, 22 de mineri s-au blocat in subteranul galeriei Catalina-Monulesti de la Rosia Montana, alti 11 angajati ai companiei RMGC alaturandu-li-se doua zile mai tarziu. In seara de 15 septembrie, toti cei 33 de angajati ai RMGC au iesit din galerie dupa o vizita a premierului Victor Ponta, care le-a promis ca le va aduce Comisia parlamentara.
Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara, dar si peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.
Manifestantii cer ca Parlamentul sa respinga proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana si sa interzica, prin lege, folosirea cianurilor in activitatile miniere din Romania, Guvernul sa respinga, prin hotarare, in regim de urgenta, acordul de mediu, Rosia Montana sa fie inclusa pe lista tentativa a Romaniei pentru includerea in patrimoniul UNESCO si demisia premierului Victor Ponta si a celor patru initiatori ai proiectului de lege: ministrii Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si directorul ANRM Gheorghe Dutu.
Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.
Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.
Pe acelasi subiect: