Croitoru: "BNR poate lua aur de la Rosia Montana." Ce cantitate de metal pretios ar putea cumpara banca centrala din zacamantul ingropat in Muntii Apuseni
BNR ar putea sa cumpere aur din productia de la Rosia Montana, cu conditia ca ponderea acestui metal in rezerva internationala a Romaniei sa se mentina intre 10 si 20%, a declarat, vineri, la Comisia Rosia Montana, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
Potrivit afirmatiilor sale, cantitatea anuala de aur care va fi produsa in aceasta exploatare va fi de aproximativ 10 tone.
"La pretul actual, ar insemna 370-400 de milioane de euro pe tona de aur fin, de aur monetar. Aceasta tranzactie pentru BNR nu este o tranzactie iesita din comun. BNR face operatii de acest ordin destul de des", a mentionat Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, potrivit Mediafax.
El a spus ca achizitionarea de 10 tone de aur pe an de catre BNR ar insemna o crestere in primul an de 10%, in conditiile in care banca are in prezent 103 tone fizice de aur in proprietatea statului roman.
"O crestere de 10%, de asemenea, nu este o crestere iesita din comun", a apreciat Croitoru, adaugand ca, intre 1990 si 2000, BNR a cumparat 37,3 tone de aur.
Rezerva de aur a BNR este de 103,7 tone, care valoreaza aproximativ 3,3 miliarde de euro la cotatiile internationale din luna septembrie. La finele lunii septembrie, rezerva de aur reprezenta 9% din rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur).
"O concluzie legata de productie este aceea ca pe an cantitatea de aur produsa nu este in afara normalului si astfel de tranzactie nu ar fi nici in afara posibilitatilor Bancii Centrale a Romaniei", a afirmat Lucian Croitoru.
Reprezentantul BNR a aratat ca o eventuala cumparare de aur de la Rosia Montana va depinde si de pretul acestuia.
"In lume, costurile de tranzactie, de transport al aurului nu costa mult, nu sunt foarte mari, deci acesta se poate cumpara din orice loc. O decizie cu fundament de cumparare a aurului se refera la pret", a subliniat el, adaugand ca BNR are intotdeauna in vedere rationalitatea economica.
El a amintit ca BNR a stopat cumpararea de aur in anul 2000, in conditiile in care cu un an inainte s-a introdus TVA de 19% pentru tranzactiile cu aur, fapt care "a facut aurul prea scump". "O decizie de cumparare de aur are la baza si raportul dintre pretul intern si cel international al aurului", a declarat Croitoru.
Pe de alta parte, acesta a subliniat ca, prin lege, BNR este obligata sa asigure stabilitatea preturilor, sa promoveze o politica monetara in acest sens si, in consecinta, decizia de cumparare a aurului va fi subordonata acestui criteriu.
"Cantitatile de aur pe care le va cumpara Romania nu raman fara efecte in ceea ce priveste cantitatea de bani din economie si atunci Banca Nationala este obligata, daca vrea sa respecte stabilitatea preturilor (...), va trebui sa sterilizeze. Deci, in afara faptului ca exista un pret de cumparare, BNR va efectua si cheltuieli, care uneori pot fi serioase, in ceea ce priveste sterilizarea acestor cumparari. Intr-o exprimare mai plastica, arestarea banilor care se creeaza odata cu cu aceasta cantitate de aur, pentru a nu produce inflatie", a mai spus el.
La Rosia Montana (judetul Alba) se afla cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la peste 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Investitia Rosia Montana este blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului.
Proiectul ar urma sa fie derulat de Rosia Montana Gold Corporation, controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,69% din actiuni. In spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.
Pe acelasi subiect: