"Romania, te iubesc!": Visul nuclear al lui Ceausescu s-a topit in calorifere. Cum a ajuns la faliment singura uzina de apa grea din Europa
Un dezmat cu banii publici, in care sunt implicati directori sustinuti politic de toate partidele ce s-au perindat la putere - asta s-a intamplat la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare.
Este singurul producator de apa grea din Europa, materie prima folosita pentru producerea de energie nucleara la Cernavoda.
Compania trage sa moara, iar vulturii dau tarcoale. Duminica, la emisiunea "Romania, TE IUBESC", am intrat in culisele unor jocuri periculoase - jaful din sistemul energetic romanesc. Zeci de contracte controversate au dus Regia Autonoma de Activitati Nucleare in pragul falimentului. Sute de milioane de lei aruncate in achizitii si investitii paguboase.
Cumpararea de zgura si reziduuri metalurgice pe post de carbune de la firme dubioase din Strehaia a creat mari probleme termocentralei de la Halanga, cea care deserveste Combinatul de Apa Grea.
Investitiile in instalatii care nu functioneaza, la preturi exorbitante, umflate de cateva ori mai mult prin metoda suplimentarilor de lucrari sunt ceva obisnuit la Regia autonoma pentru activitati nucleare.
Arderea carbunilor in termocentrala produce foarte multe resturi. O zgura care, pentru a se respecta normele europene, trebuie transformata intr-o masa compacta. Slam dens. Pentru asta a fost nevoie de o investitie de 160 de milioane de lei.
Furturile si neregulile s-au tinut lant la Drobeta Turnu Severin. Intr-un raport al Curtii de Conturi Mehedinti din 2013 s-a constat ca din stocuri lipsesc aproape 250.000 de tone de carbune.
Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare este in insolventa, cu datorii de peste 200 de milioane de euro, dar autoritatile se misca greu. Pana acum, nimeni n-a fost tras la raspundere pentru ce s-a intamplat. Oameni de afaceri lipsiti de scrupule, directori incapabili sau rau intentionati, politicieni interesati au aruncat compania din Drobeta Turnu Severin in pragul colapsului.
Care au fost deciziile fatale pentru companie si ce se mai poate face aflti din ancheta semnata "Romania, te iubesc!":
Mai multe despre:
#sistem energetic#bani publici#dezmat#Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare#Romania, te iubesc
Pe acelasi subiect: