Rusia reclama UE la Organizatia Mondiala a Comertului pe tema legislatiei in domeniul energiei
UE. Sursa foto: Mediafax
Rusia este pe cale sa reclame Uniunea Europeana la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) pe tema legislatiei comunitare in domeniul energiei, cunoscuta ca "Third Energy Package", potrivit Novinite.
Reclamatia se va referi la prevederile care impiedica o singura companie sa detina si sa opereze o conducta de gaze, a relatat EUObserver, citata de Mediafax.
Parlamentarii UE au aprobat regula in cadrul legislatiei care guverneaza piata comunitara a gazelor si electricitatii. Cadrul legislativ a intrat in vigoare in 2009 si are rolul sa stimuleze concurenta pe piata gazelor si sa contribuie la reducerea preturilor.
Potrivit Third Energy Package, daca Gazprom vrea sa ramana pe piata Uniunii Europene, trebuie sa se divizeze in doua companii, una care extrage gaze si una care le transporta. In plus, in cazul in care companiile energetice sunt detinute de entitati din afara UE, acestea trebuie sa obtina aprobari suplimentare.
Rusia sustine ca Gazprom este singura companie care are dreptul sa exporte gazele si ca regulile UE nu trebuie aplicate retroactiv, pentru a acoperi contracte semnate inainte de 2009.
"In opinia Rusiei, aceste reguli si alte elemente ale Third Energy Package intra in contradictie cu obligatiile UE in OMC, in privinta principiilor de baza referitoare la nediscriminare si accesul pe piata", a declarat Maksim Medvedkov, purtator de cuvant al Ministerului rus al Dezvoltarii, agentiilor ruse de presa.
Third Energy Package afecteaza si un alt interes major al Rusiei, proiectul gazoductului South Stream. Rusia rustine ca proiectul South Stream este unul international si nu trebuie supus legislatiei UE si ca primele acorduri au fost semnate in 2008, inainte ca Third Energy Package sa intre in vigoare.
Procedurile OMC prevad ca oficialii UE si ai Rusiei au la dispozitie 60 de zile pentru a ajunge la un acord. In caz contrar, OMC va infiinta o comisie de arbitraj pentru evaluarea cazului. In ultima instanta, OMC poate fie sa impuna o modificare a politicilor contestate, fie sanctiuni economice.
Pe acelasi subiect: