Compresoare, motoare de locomotiva, motoare navale, armament, utilaje pentru industria petroliera, chimica si metalurgica, poduri rulante, constructii metalice de mari dimensiuni si, mai ales, echipament hidro si termo- energetic. Toate s-au construit la UCM.

Orasul Resita s-a dezvoltat in jurul si datorita celei mai mari platforme industriale din Estul Europei. Aici a fost locul unde s-a proiectat si dezvoltat sistemul hidroenergetic romanesc, s-au fabricat majoritatea turbinelor si generatoarelor care astazi produc curent pentru Romania. Devalizarea uzinelor este un atentat la economia nationala.

Modul in care uzina a fost impinsa spre faliment poate fi trecuta oricand intr-un manual al asasinatelor economice.

Politici strambe, oameni de afaceri dubiosi, autoritati complice, manageri orbiti de interese meschine, criminalitate organizata si mafie transfrontaliera - asa arata reteta insuccesului romanesc la Uzina Constructoare de Masini Resita, UCMR.

O industrie in agonie, destine frante, un oras depopulat si o comunitate care greu intrevede speranta revenirii la vremuri mai bune.

Citeste si:

ANATOMIA UNUI DEZASTRU, PARTEA II. Cum au disparut sectii intregi dintr-o uzina intinsa pe mai bine de 130 de hectare

ANATOMIA UNUI DEZASTRU, PARTEA III. Povestea fratilor Buzaianu, care au facut milioane de euro prin intermediul Hidroelectrica


Uzina constructoare de masini UCMR este ultimul bastion al industriei grele romanesti. In aceasta fabrica au fost construite majoritatea agregatelor din industria hidroelectrica romaneasca.

Din pacate, interese obscure, o privatizare in conditii total netransparente, interese transnationale au pus UCMR pe butuci. Acum este intr-o situatie delicata.

Anatomia dezastrului, a dezindustrializarii si a unui atentat la sistemul hidroenergetic romanesc este povestea asasinatului economic de la Resita.

Citeste continuarea pe www.stirileprotv.to.