“Romania, te iubesc!” Loteria produselor naturiste: vanzatorii spun ca trateaza bolile, medicii, ca le provoaca. Care este cel mai falsificat ceai
Plantele medicinale stau la baza medicamentului de sinteza si au efecte tamaduitoare, doar ca la noi nimeni nu e obligat sa repecte o concentratie minima sau maxima in produse.
Acest producator de produse naturiste isi cultiva propriile recolte de plante medicinale. In sere intinse pe mai multe hectare langa Bucuresti dar si in Teleorman firma creste aloe, langa lanuri de "motul curcanului", dar si multe plante exotice, alaturi de flori care se gasesc si in salbaticia Romaniei.
Pericolul ascuns in plantele "made in China"
In uscatorul ferit de lumina si umiditate, angajatii intorc plantele, in timp ce tocatorul marunteste un soi de castravete exotic din care o saptamana mai tarziu, iau nastere pastile menite sa reduca glicemia.
Patronul ne asigura ca toate culturile sunt bio, face rotirea lor si nu foloseste niciun ingrasamant. Sustine ca a vrut la un moment dat sa aduca marfa din China, de unde si-a comandat cateva echipamente pentru procesare, dar a testat calitatea plantelor in propriul laborator si a renuntat la importuri.
Stefan Manea, patronul companiei spune ca a avut surprize foarte mari: “Din China sunt absolut toate tratate. Tratate urat, cu substante care sunt extrem de toxice….pasiflora avea pana si plumb…"
Sunt valori mari, pe care Stefan Manea, de profesie inginer chimist, le intelege. Inainte de revolutie a lucrat 2 decenii in Institutul de Cercetari Chimico-Farmaceutice. A avut functii de conducere in uzine chimice de la noi si a predat la Politehnica, asa ca a avut de a face cu multe produse toxice.
Dupa Revolutie s-a reorientat catre industria naturista si spune ca nu il poate pacali niciun potential furnizor, cat timp si-a angajat experti farmacisti si chimisti, in propriul laborator. Se lauda ca si-a certificat fabrica si serele dupa standardele din Germania si declara ca nu poti vorbi de produse naturiste sanatoase, decat pe terenuri neafectate de ingrasaminte.
Costa de 3 sau chiar 5 ori mai scump sa obtii productii eco, dar poti oricand sa apelezi la furnizori externi, dispusi sa aduca marfuri ieftine. Inginerul vorbeste si despre loturi ale unor furnizori locali, care i-au trimis mostre de marfa, in vedere unor parteneriate.
Pe acelasi subiect: