Pe cat de mic, pe atat de faimos, principatul monegasc detine multe recorduri - aici este cea mai mare speranta de viata din lume, cu aproape 90 de ani. Monaco are cea mai mica rata a saraciei din lume si cel mai mare numar de milionari si miliardari pe cap de locuitor, peste 30 la suta din populatie este alcatuita din bogati care au conturi cu multe cifre.

Cea mai scumpa piata imobiliara din lume este tot aici cu aproape 60 de mii de euro pe metru patrat.

Intre cei 38 de mii de locuitori sunt si cateva sute de romani care au venit sa-si faca aici un rost si sa-si construiasca o cariera - doctori sau antreprenori care isi construiesc cu greu o afacere, dar si romani care au venit atrasi de paradisul fiscal pentru a scapa de taxele din tara.

Aici nu se percepe niciun impozit pe venitul personal si ani de zile relaxarea cu privire la politicile de spalare de bani, inclusiv in faimosul cazino din Monte Carlo au dus la presupuse infractiuni care nu au fost investigate corespunzator niciodata. Industria offshore a inflorit si a atras personaje controversate care si-au facut de multe ori banii in afaceri cu statul roman sau la limita legii si care au preferat sa-si doseasca aici averile in conturi anonime.

Georges Marsan este primar in Monaco de mai bine de 14 ani. In agenda sa incarcata, intre intalniri cu potentiali investitori, ne vorbeste cu placere despre comunitatea romaneasca pe care o cunoaste foarte bine. "Este o comunitate foarte bine integrata in Monaco. Sunt multi doctori romani, unii la Centrul cardio-toracic. Romanii sunt prezenti in lumea medicala, dar si in lumea farmaceutica pentru ca noi avem in Monaco o industrie farmaceutica, o industrie cosmetica unde sunt si aici romani rezidenti, care lucreaza in aceste domenii".

Pe toata Coasta de Azur sunt peste 1000 de medici romani. Pe cativa dintre ei ii regasim in micul stat mediteranean care are doar o singura granita, cu Franta.

Citeste continuarea pe www.stirileprotv.ro.