Decizia vine la un an dupa inspectiile desfasurare la companiile Transgaz, Romgaz si OMV Petrom de catre inspectori de concurenta ai Comisiei Europene.

"Comisia Europeana a deschis joi, 1 iunie, o procedura oficiala de investigare, pentru a evalua daca operatorul roman al sistemului de transport de gaze naturale, Transgaz, a impiedicat exportul de gaze naturale din Romania catre alte state membre ale UE. Comisia va investiga daca Transgaz a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata, incalcand astfel normele UE", a precizat Comisia, intr-un comunicat.

Romania este al treilea producator de gaze naturale din Uniunea Europeana, dupa Olanda si Marea Britanie, si dispune de rezerve importante de gaze naturale, daca se includ si zacamintele de gaze naturale descoperite recent in Marea Neagra.

Transgaz este unicul operator al sistemului de transport de gaze naturale din Romania, avand statut de monopol, si este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 58,5% din actiuni.

"Comisia este hotarata sa se asigure ca, in intreaga Uniune Europeana, consumatorii beneficiaza de securitatea aprovizionarii cu energie la preturi accesibile. O piata unica europeana a energiei integrata si competitiva este esentiala in acest sens. Prin urmare, trebuie sa investigam daca Transgaz si-a folosit in mod abuziv pozitia dominanta prin izolarea pietei de gaze din Romania si prin impiedicarea integrarii acesteia in reteaua europeana de gaze", a afirmat comisarul european pentru concurenta, Margrethe Vestager, citata in comunicat.

Transgaz, suspectata ca a elaborat o strategie de restrictionare a exporturilor catre alte state UE

Concret, investigatia antitrust a CE se va concentra asupra indiciilor potrivit carora Transgaz a elaborat o strategie de restrictionare a exporturilor de gaze din Romania catre alte state membre ale UE.

"Aceasta strategie ar fi putut fi pusa in aplicare in mai multe moduri, inclusiv utilizand: taxele de utilizare a sistemelor de transport legate de interconectare; investitii insuficiente sau intarzieri in construirea infrastructurii corespunzatoare; precum si argumente tehnice nefondate, ca pretext pentru a impiedica exporturile sau pentru a justifica intarzierile in ceea ce le priveste", arata Comisia.

Potrivit CE, daca suspiciunile privind comportamentul Transgaz se confirma, acesta inseamna o incalcare a normelor antitrust ale UE si o restrangere a concurentei, avand ca efect limitarea alegerii rutei de aprovizionare.

"Acest lucru ar putea conduce la preturi mai ridicate si la reducerea securitatii aprovizionarii cu gaze naturale prin scaderea lichiditatii pe pietele angro de gaz din Romania. In ultima instanta, acest comportament ar putea dauna consumatorilor din UE si ar fi in contradictie cu obiectivele Uniunii energetice care vizeaza o integrare mai profunda si o mai mare securitate a aprovizionarii pe pietele energetice europene", a mentionat comunicatul CE.

Astfel, Comisia Europeana va efectua o investigatie aprofundata.

Anul trecut, Transgaz a angajat o firma de avocatura pentru a apara compania in urma posibilului diferend in urma controlului efectuat in iunie 2016 de Comisia Europeana. Angajarea casei de avocatura era necesara „pentru etapele ce urmeaza inspectiei si in toate actiunile ulterioare in cazul AT 40335 al Comisiei Europene”, preciza compania, in august 2016.

Compania considera ca ancheta Comisiei Europene inseamna riscuri pentru Transgaz, iar juristii companiei de stat nu sunt suficient de competenti pentru un astfel de litigiu.

Transgaz: Compania va furniza toate datele cerute de CE, investigatia nu afecteaza operatiunile sale

Compania de stat Transgaz a precizat, vineri, ca va lua toate masurile necesare pentru clarificarea situatiei si va asigura informatiile si documentele de care Comisia Europeana va avea nevoie in cadrul investigatiei.

"SNTGN Transgaz SA doreste sa informeze pe toti cei interesati asupra faptului ca, in continuare, compania va intreprinde cu celeritate toate diligentele necesare pentru clarificari si pentru mobilizarea eficace a resurselor si asigurarea datelor, informatiilor, si documentelor de care Comisia Europeana va avea nevoie in procesul de investigatii suplimentare initiat", arata compania, intr-un comunicat.

Totusi, compania de stat da asigurari ca investigatia nu afecteaza operatiunile Transgaz. "Demersul Comisiei Europene nu afecteaza capacitatea SNTGN Transgaz SA de a-si indeplini in continuare misiunea, compania fiind un actor responsabil in efectuarea la timp si in conditii de siguranta a tuturor operatiunilor din domeniul sau de competenta", arata comunicatul.

Compania sustine ca acorda a mare atentie planurilor de dezvoltare a retelei de transport de gaze pe teritoriul Romaniei si implementarii masurilor pentru integrarea acesteia cu piata europeana a gazelor naturale, "inclusiv - fara a se reduce la - dezvoltarea interconectarilor cu state membre ale UE".

Ancheta ar fi fost demarata dupa o plangere a Ungariei

Inspectorii de concurenta ai Comisiei Europene au facut in iunie 2016 o inspectie inopinata la mai multe companii "active in furnizarea si transportul de gaze naturale" din Romania, pe care le suspecta de incalcarea legislatiei anti-monopol europene. Companiile in cauza sunt Transgaz, Romgaz si OMV Petrom.

Cazul viza posibile incalcari ale prevederilor Tratatului de Functionare a Uniunii Europene si era investigat in exclusivitate de catre Comisia Europeana, spuneau, la randul lor, oficialii biroului de presa al autoritatii romane de concurenta.

Companiile Romgaz, controlata de stat, si OMV Petrom, controlata de grupul austriac OMV, concentreaza aproape toata productia de gaze naturale a Romaniei, in timp ce Transgaz este un monopol controlat de stat al transportului de gaze naturale.

"Comisia Europeana poate confirma ca in data de 6 iunie 2016 oficiali ai sai au efectuat inspectii neanuntate la birourile mai multor companii active in furnizarea si transportul de gaze naturale din Romania", a precizat Comisia Europeana.

Executivul european mentiona ca inspectiile au fost efectuate din cauza unor suspiciuni ca firmele vizate au incalcat "reglementarile anti-trust ale UE care interzic cartelurile si practicile de restrictionare a afacerilor si/sau abuzul de pozitie dominanta".

Surse din piata au precizat ca ancheta a fost declansata la plangerea Ungariei privind gazoductul Arad-Szeged, prin care Romania poate doar importa gaze naturale, in timp ce exporturile de gaze catre Ungaria nu sunt posibile, potrivit News.ro.

De altfel, inspectorii DG Competition, autoritatea anti-monopol a Comisiei Europene, suspectau Transgaz de practici anticoncurentiale la transportul si furnizarea de gaze naturale, in special impiedicarea exportului de gaze naturale din Romania catre alte state din UE prin Ungaria.

Oficialii europeni au fost insotiti, in cadrul inspectiilor la companiile romanesti, de catre reprezentanti ai Consiliului Concurentei.

Compania Transgaz este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 58,5% din actiuni. Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de 5,3 miliarde lei (1,2 miliarde euro), la ultimul pret de inchidere, de 449 lei/actiune.