Romania, intre tarile cu cea mai mare scadere a productiei industriale din UE, desi este printre primele la crestere economica
Malta, Romania si Finlanda au inregistrat in ianuarie cel mai semnificativ declin din Uniunea Europeana al productiei industriale, comparativ cu luna precedenta, in conditiile in care indicatorul a crescut cu 2,1% in in zona euro si cu 1,7% in UE, arata datele publicate luni de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Cele mai mari cresteri ale productiei industriale au fost inregistrate in Irlanda (12,7%), Estonia (4,9%), Croatia (3,2%) si Germania (2,9%) iar cel mai semnificativ declin a fost raportat in Malta (minus 5%), Romania (minus 2,3%) si Finlanda (minus 2,1%).
Preturile productiei industriale au crescut cu 2,5% in UE si cu 2,8% in zona euro in ianuarie, comparativ cu perioada similara din 2015.
Cele mai ridicate cresteri ale productiei industriale au fost inregistrate in Irlanda (42,7%), Lituania (10,5%) si Croatia (9,3%) iar cel mai semnificativ declin a fost raportat in Malta (minus 8,9%), Olanda (minus 3,9%) si Finlanda (minus 1,9%).
In Romania, preturile productiei industriale au scazut in ianuarie cu 1,7%, dupa un avans de 1,6% in decembrie.
Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, afirma recent ca modelul de crestere economica din Romania nu lucreaza in interesul cetateanului, competitivitatea economica fiind obtinuta prin salarii mici, nu prin calitate, iar incadrarea deficitului bugetar in tinta stabilita realizandu-se prin sacrificarea investitiilor.
"Romania este in topul cresterii economice in Uniunea Europeana, dar in acelasi timp este si in topul saraciei. Asta imi spune mie ca actualul model de crestere nu lucreaza in interesul cetateanului si, prin urmare, nu este un model pe care sa il incurajam la nivelul Comisiei Europene", a declarat Filote.
Mai mult, reprezentantul CE a mentionat faptul ca si competitivitatea economiei romanesti este bazata pe costuri mici, nu pe calitate, ceea ce inseamna salarii mici pentru angajati si astfel se explica ''paradoxul'' mentionat anterior.
In aceste conditii, Angela Filote a mentionat ca Romania are nevoie de relansarea investitiilor, pentru a rezolva aceste probleme, mai ales ca si incadrarea in tinta de deficit bugetar s-a realizat pe baza taierii cheltuielilor, nu pe cresterea investitiilor.
"Daca ne uitam la criteriul de deficit bugetar, unde Romania sta inca bine (spun ca sta bine inca, pentru ca la nivelul CE suntem ingrijorati de evolutiile viitoare), si acesta s-a bazat pe taierea cheltuielilor, nu pe incurajarea investitiilor", a precizat Filote.
Mai mult, potrivit acesteia, institutia pe care o reprezinta recomanda Romaniei ca masurile cu impact fiscal important sa nu mai fie luate in afara programarilor bugetare anuale.
Institutul National de Statistica a anuntat, marti, ca Romania a avut un avans economic de 3,7%, in 2015, a patra cea mai mare crestere economcia din UE, dupa Suedia, Cehia si Slovacia.
Cu toate ca Romania consemneaza de cateva trimestre cresteri economice substantiale, plasandu-se pe primele locuri in UE la acest capitol, ministrul Finantelor declara recent ca o crestere economica peste potential este cea mai periculoasa pentru ca poate conduce la dezechilibre, avand in vedere ca intr-o astfel de situatie consumam mai mult decat producem.
"In practica, poate ca o economie nu reuseste sa combine acesti factori (factorii de crestere economica -n.r.) in mod optim, si atunci cresterea este sub potential sau peste potential. Cea peste potential este cea mai periculoasa, pentru ca asta inseamna ca noi consumam mai mult decat producem. In acest moment, Romania are mai degraba un deficit de oferta, iar reformele puse pe hartie si aflate in implementare de catre autoritati sunt de natura sa reduca acest deficit de oferta. Aceste reforme conduc la cresterea potentiala a tarii", a explicat Anca Dragu, citata de Agerpres.
Ea a reamintit ca Romania a mai avut astfel de probleme in perioada dinaintea crizei, iar acum este important ca autoritatile sa se concentreze pe reformele structurale necesare pentru cresterea potentialului economiei romanesti.
Mai multe despre:
#industrie#Eurostat
Pe acelasi subiect: