Potrivit Gazprom, consumul de gaze naturale rusesti in randul potentialilor utilizatori ai gazoductului Turkish Stream a crescut in 2016.

"Cresterea cererii de gaze naturale rusesti in Europa de Sud-Est, regiune tinta a Turkish Stream, arata in mod clar ca acest proiect este bine fundamentat si vine la momentul oportun pentru a acoperi necesarul de energie al acestor tari", a apreciat Gazprom.

Comparativ cu 2015, volumul de gaze naturale achizitionat de la Gazprom a crescut cu 1,1% in Italia, pana la 24,7 miliarde metri cubi, cu 2,1% in Bulgaria, pana la 3,18 miliarde metri cubi, cu 35% in Grecia, pana la 2,68 miliarde metri cubi, cu 4,3% in Serbia, pana la 1,75 miliarde metri cubi, cu 54,8% in Croatia, pana la 0,76 miliarde metri cubi, si cu 56,5% in Macedonia, pana la 0,21 miliarde metri cubi.

Conform acestor cifre, cea mai mare crestere procentuala s-a inregistrat in cazul Romaniei, chiar daca volumul de gaze achizitionat in 2016 de Romania de la Gazprom a fost mai mic decat cel achizitionat de Serbia.

La data de 10 octombrie, Rusia si Turcia au semnat un acord interguvernamental pentru constructia gazoductului Turkish Stream, acest document fiind ratificat de Parlamentul turc pe 2 decembrie. Acordul prevede amplasarea a doua conducte pe fundul Marii Negre, fiecare cu o capacitate anuala de transport de 15,75 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Turkish Stream face parte din planurile Rusiei de a ocoli Ucraina, principala conducta de tranzit pentru livrarile de gaze naturale rusesti destinate Europei. Mai multe dispute intre Kiev si Moscova au condus la suspendarea livrarilor de gaze naturale rusesti destinate Europei prin Ucraina.

Rusii scumpesc gazele europenilor

Directorul general al grupului rus Gazprom, Alexey Mille, declara, insa, saptamana trecuta ca pretul mediu pentru gazele naturale livrate Europei ar urma sa fie mai mare in primul trimestru din 2017 decat in ultimul trimestru din 2016.

In ultima vreme pretul gazelor a crescut pe piata spot in relatie cu pretul petrolului si exista o tendinta de crestere pentru acesta din urma, a estimat Alexey Miller.

"Vedem deja dinamica preturilor pentru petrol si produse petroliere in trimestrul patru si, pe cale de consecinta, influenta lor asupra pretului gazelor. De aceea putem spune ca pretul mediu pentru livrarea de gaze pe piata europeana va fi mai mare in primul trimestru din 2017 decat in ultimul trimestru din 2016", a spus Miller.

Seful Gazprom a mai spus ca grupul rus are dreptul de a limita livrarile daca Ucraina va incepe sa ia, ilegal, o parte din gazele naturale care tranziteaza Ucraina.

"Contractul din 2009 stipuleaza foarte clar ca, daca Ucraina va incepe sa ia gaz fara sanctiuni, Gazprom are dreptul de a limita livrarile cu cantitatea luata in mod ilegal. Este analizata si posibilitatea ca Gazprom sa inceteze complet livrarile", a subliniat Alexey Miller.