Analizand economiile din ECE, am observat ca dinamica insolventelor a fost una variata. Cea mai puternica scadere (de aproximativ 50%) a fost inregistrata de Romania, care a beneficiat de imbolduri fiscale semnificative. Cea mai mare crestere, de 20,8%, a fost inregistrata de Ucraina, care a cunoscut un alt an de recesiune, ca urmare a conflictului cu Rusia. Sectoarele care depind in mod direct de consumul gospodariilor au profitat de cererea tot mai mare, cu toate ca piata este saturata, concurenta intensa si marjele scazute. Acest lucru a insemnat ca societatile comerciale inca figurau puternic in tabloul insolventelor”, precizeaza Coface.

Potrivit studiului, sectorul constructiilor a beneficiat de proiecte cofinantate de Uniunea Europeana anul trecut, dar comportamentul de plata este inca slab, iar companiile de constructii raman prezente in statisticile de insolventa.

Anul trecut, aproape 1% din intreprinderile active din regiunea ECE au intrat in insolventa. Pentru majoritatea tarilor, nivelul de insolvente inca nu a revenit la cel de dinaintea crizei din 2008. In Republica Ceha, au fost de aproape patru ori mai multe insolvente decat in 2008, in Polonia, de 1,8 ori mai multe, iar in Slovenia, de 2,2 ori mai multe. In acelasi timp, firmele insolvente din Slovacia si Romania inca sunt sub nivelul de dinaintea crizei. Cu toate acestea, statisticile referitoare la insolventele din 2015 ilustreaza o imagine pozitiva a companiilor din ECE. Aceasta tendinta ar trebui sa persiste, deoarece corporatiile continua sa beneficieze de un mediu economic favorabil, mai ales in comparatie cu problemele intampinate de multe alte economii emergente. Progresul regional este confirmat de evaluarile riscului de tara realizate de Coface, incluzand mai multe imbunatatiri in acest an. In ianuarie, evaluarea Ungariei a fost ridicata la A4, in timp ce in iunie, Letonia a fost actualizata si ea la A4, Lituania la A3, Romania la A4 si Slovenia la A3. Cele mai multe tari din ECE au trecut, astfel, la un nivel de risc acceptabil", mai arata studiul citat de Agerpres.