Oltchim a trecut pe profit, pentru prima data in ultimii 10 ani. Combinatul, aflat in insolventa, a raportat venituri de 1,3 mil. euro, dupa ani la rand de pierderi
Oltchim
Combinatul Oltchim SA a raportat un profit brut de 1,3 milioane euro pe total activitate in primul trimestru din acest an si o cifra de afaceri de 37,8 milioane de euro, potrivit unui comunicat al consortiului de administratori judiciari remis presei.
Ultimul an in care societatea a inregistrat profit total din activitatea curenta a fost 2006. In 2015, combinatul afisa pierderi de 846 milioane de euro.
Veniturile totale raportate de Oltchim s-au cifrat la 38,18 milioane de euro, iar cheltuielile totale la 36,9 milioane de euro Profitul din exploatare a urcat la 4,32 milioane de euro, comparativ cu 3,1 milioane de euro in T1 2015.
“Comparativ cu perioade similare din anii anteriori, pe primele trei luni ale anului 2016, Oltchim SA a obtinut urmatoarele rezultate: profit pe total activitate de 1,3 milioane euro, reprezentand o imbunatatire cu 2,2 milioane euro fata de trimestrul 12015 si cu 20,9 milioane euro fata de trimestrul 12013; o imbunatatire a indicatorului financiar EBITDA (rezultat din exploatare - amortizare) cu 1,2 milioane euro fata de trimestrul 12015 si cu 14,2 milioane euro fata de trimestrul 12013. Scaderea preturilor la produsele chimice determinata de scaderea preturilor la petrol au condus la situatia de a inregistra in trimestrul 12016 o cifra de afaceri mai mica fata de aceeasi perioada a anului 2015, cu toate ca vanzarile cantitative au fost mai mari in 2016”, se precizeaza in comunicatul citat.
In primul trimestru al anului 2016, valoarea exporturilor si livrarilor intracomunitare au fost in suma de 27,4 milioane euro si au reprezentat 73% din cifra de afaceri. Valoarea importurilor si a achizitiilor intracomunitare a fost de 6,1 milioane euro, astfel incat societatea, in primele 3 luni ale anului 2016, a inregistrat o balanta externa neta pozitiva de 21,3 milioane euro.
Preturile de vanzare au inregistrat scaderi la toate grupele de produse in trimestrul 12016 comparativ cu trimestrul 12015, avand o influenta nefavorabila in valoarea cifrei de afaceri de 6,1 milioane euro. De asemenea, societatea a continuat reducerea arieratelor acumulate in prima parte a perioadei de insolventa si a inregistrat o diminuare a datoriilor restante, astfel: fata de CET Govora cu 3 milioane lei, fata de Administratia Bazinala de Apa Olt cu 150.000 lei si fata de personalul disponibilizat cu 3,8 milioane lei.
Oltchim este singurul producator din Europa Centrala de soda caustica lichida si singurul producator din Romania de clor si polieter polioli. Societatea exporta aproximativ 70 % din productia sa.
Statul roman detine un pachet de control de 54,8% in cadrul societatii. In ianuarie 2013, Oltchim a fost declarata insolventa. De atunci, combinatul a trecut printr-un proces de reorganizare, conform unui plan elaborat de administratorul judiciar (si aprobat de majoritatea creditorilor Oltchim), vizand plata datoriilor anterioare din incasarile pentru o viitoare privatizare. Avand in vedere faptul ca pretul de vanzare estimat in eventualitatea unei privatizari nu ar acoperi intreaga datorie, creditorii publici ai Oltchim au acceptat anulari totale sau considerabile ale datoriilor.
La inceputul lunii aprilie a acestui an, Comisia Europeana a anuntat ca a deschis o investigatie aprofundata pentru a verifica daca anularea datoriilor de catre statul roman si continuarea aprovizionarii Oltchim de catre intreprinderi de stat, in pofida deteriorarii situatiei financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.
Pe acelasi subiect: