Scaderea pretului petrolului impinge OMV spre o cooperare mai stransa cu Rusia. Austriecii merg spre tarile unde e mai ieftin sa produci titei. Seele: ''In aceasta perioada iubesc banii, de asta avem nevoie''
Scaderea pretului barilului de petrol Brent, la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, a impins OMV AG spre o cooperare mai stransa cu Rusia, in incercarea de a reduce costurile si a inlocui rezervele, transmite Bloomberg.
OMV, care intentioneaza sa-si reduca cheltuielile cu 15% anul viitor, trebuie sa analizeze posibilitatea reducerilor de personal si vanzarilor de active si sa se indrepte spre tarile unde este mai ieftin sa produci titei, a afirmat directorul general Rainer Seele.
OMV trebuie sa se pregateasca pentru o perioada de preturi scazute ale petrolului, care ar putea dura cel putin pana in 2019, a explicat el.
''In general, pozitia mea fata de costuri este peste media din industria noastra. Trebuie sa analizam toate aspectele legate de costuri pentru a indeplini cel putin standardele industriei'', a afirmat directorul general al OMV.
Seele (55 de ani) a fost angajat pentru a revigora o companie ale carei rate de inlocuire a rezervelor au stagnat, chiar daca au crescut costurile de explorare si productie. Pentru a face asta, el a explorat conexiunile OMV cu petrolul si gazul rusesc, care dateaza din 1968, cand Austria a fost primul stat din Europa Occidentala care a cumparat gaze naturale din Uniunea Sovietica.
In septembrie, OMV a acceptat sa preia o participatie de 24,98% in uriasul zacamant Achimov detinut de Gazprom in Siberia, unde gazul este pompat la suprafata de la o adancime de patru kilometri. Incheierea acordului depinde de o decizie in urma careia Gazprom va primi la schimb active OMV.
De asemenea, austriecii au semnat un acord pentru o participatie de 10% in gazoductul Nord Stream 2, care face legatura intre Rusia si Germania via Marea Baltica. Sunt planificate noi discutii privind schimbul de active si Seele se asteapta ca negocierile sa dureze pana in a doua jumatate a anului.
''Rusia deschide oportunitati foarte atractive pentru ca OMV sa se adapteze la viitor'', a explicat Seele. ''Suntem foarte deschisi la extinderea cooperarii noastre cu Gazprom'', a declarat seful OMV.
Costurile de productie in Rusia sunt aproximativ la o cincime din costurile inregistrate de OMV in Marea Nordului, sustine Seele, care este si presedintele Camerei de comert germano-ruse.
In perioada in care a lucrat la BASF, Seele a schimbat, de asemenea, active pentru o participatie de 25% in zacamantul Achimov detinut de Gazprom.
Explorarea unor depozite cum este Achimov este esentiala pentru OMV, care in prezent se bazeaza pe zacamintele mature din Romania pentru majoritatea productiei sale. Hidrocarburile din zacamantul Achimov ar da OMV rezerve echivalente cu productia pe cinci ani, a afirmat seful grupului austriac.
''Asta imi spune mie ca ma asteapta o vaca de muls. Arata deosebit de atractiv pentru noi daca le putem baga in portofoliu'', a precizat el.
In mod similar, OMV vede gazoductul Nord Stream 2 ca o componenta cheie a strategiei companiei in sud-estul Europei.
''Avem intr-adevar aceasta pozitie centrala - de a fi un hub comercial catre statele din sud-estul Europei. Sunt convins ca piata va cere gaz suplimentar din Rusia'', a declarat seful OMV.
Intr-un efort de a-si reduce datoria si de a elibera numerar pentru noi tranzactii, OMV a angajat Citigroup sa gaseasca cumparatori pentru participatia de 49% in subsidiara sa Gas Connect Austria, o tranzactie evaluata la 500 milioane de euro. ''In aceasta perioada iubesc banii, de asta avem nevoie'', a concluzionat Rainer Seele.
OMV: Costuri speciale de 1,8 miliarde euro in T4 din 2015, din cauza pretului la petrol
Pretul scazut al petrolului a produs OMV costuri speciale de 1,5 miliarde euro, in T4 din 2015, provenite din deprecierea activelor din segmentul upstream, la care se adauga alte 300 milioane de euro din segmentul downstream, relateaza Reuters, citand un raport al companiei, publicat vineri.
Din totalul de 1,5 miliarde euro, cat reprezinta deprecierile din upstream, 400 de milioane vin din cele ale activelor detinute de compania romaneasca OMV Petrom, arata raportul postat pe site-ul OMV.
Compania anuntase deja costuri speciale de 1 miliard de euro, din aceleasi motive, pentru T3, ceea ce inseamna ca deprecierile se ridica in total la 2,8 miliarde euro in aceasta perioada, mai scrie Reuters.
De asemenea, OMV si-a revizuit estimarile privind pretul barilului de titei, pe care il estimeaza la circa 40 de dolari in 2016, in scadere fata de 55 de dolari acum trei luni.
Pentru 2017, compania se asteapta la un pret de 55 de euro pe baril, care ar urma sa urce la 65a de dolari in 2018, la 70 de dolari in 2019 si la 75 de dolari din 2020.
Joi, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in martie a crescut cu 0,80 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 33,89 dolari.
OMV a fost nevoita sa-si reduca programul de investitii si vrea sa vanda 49% din unitatea de transport al gazelor Gas Connect Austria, pentru a obtine lichiditati.