Profiturile facute de firmele „capusa“ ale Oltchim, cand combinatul era lovit de pierderi de un miliard de lei
In timp ce combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea raporta pierderi de sute de milioane de lei anual, firmele private a caror activitate se sprijina pe compania controlata de stat nu au simtit criza si au continuat sa obtina profituri de milioane de euro, arata o analiza a ZF.
Protectchim, Oltgroup PVC, Designro si Metchim, toate din Ramnicu Valcea, multe afiliate Oltchim, dar la care combinatul valcean a detinut sau detine numai participatii minoritare, sunt de ani de zile "abonate" la contractele cu compania de stat si au realizat in intervalul 2007 - 2011 profituri care au cumulat 13,2 mil. lei (3,3 mil. euro). In aceeasi perioada Oltchim a fost "ingenuncheata" de pierderi, care au depasit un miliard de lei (260 mil. euro).
Desi majoritatea acestor firme care deruleaza contracte cu Oltchim sunt desprinse in perioada 2003 - 2005 din combinatul valcean pentru care deruleaza si in prezent lucrari si servicii, nu sunt detinute de Oltchim, ci de diverse persoane fizice despre care s-a vehiculat ca au legatura cu oameni cheie din combinat.
Presa a mai scris si de alte doua firme in spatele carora s-ar afla Constantin Roibu, care a condus combinatul in ultimii 20 de ani, si care au incheiat de-a lungul anilor contracte de milioane de euro cu Oltchim, respectiv producatorul de vopsele Chemprochemicale Ramnicu Valcea, despre care exista informatii ca ar fi controlata de fiul lui Roibu si Amitrans SRL Ramnicu Valcea, firma de transport care ar fi controlata de fiul soferului lui Constantin Roibu.
Toate aceste firme au obtinut in ultimul deceniu profituri care au cumulat 36 mil. lei (9 mil. euro), iar numai din 2007, de cand Oltchim a intrat pe pierdere, au castigat 18,9 mil. lei (4,7 mil. euro) sub forma de profituri. Protectchim SRL din Ramnicu Valcea este una dintre firmele care au desfasurat de-a lungul anilor contracte de sute de milioane de lei cu Oltchim. Firma este controlata de Nicolae Enache, fost inginer la Oltchim, care detine 58,5% din actiuni si presteaza pentru combinatul din Ramnicu Valcea lucrari de izolatii cisterne, rezervoare, lucrari reparatii si lucrari constructii-montaj industriale, care-i asigura cea mai mare parte din afaceri.
Cititi intregul material pe www.zf.ro