Ajutorul a fost decis in baza unui memorandum al Ministerului Economiei privind "atenuarea efectelor sociale negative generate de situatia economico-financiara de la Oltchim", prezentat in sedinta de miercuri a Guvernului.

"Din cauza dificultatilor de asigurare a materiilor prime si a disponibilitatilor financiare, rezultatul a fost intreruperea activitatii, acumularea de datorii si intarzierea achitarii drepturilor catre salariati. Pentru evitarea aparitiei riscului de excluziune sociala si pentru a evita aparitia unor probleme sociale suplimentare, in memorandum se propune sprijinirea salariatilor si a familiilor acestora prin acordarea de ajutoare de urgenta in suma de 1.400 lei pe salariat. Plata se va face in doua transe din fondurile puse la dispozitie de Ministerul Muncii", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, citat de Mediafax.

El a sustinut ca este vorba de "o plasa de siguranta" pentru o perioada de doua-trei luni, pana cand Oltchim va fi preluata efectiv de catre un investitor care ar urma sa fie selectat prin licitatia programata pentru vineri.

Cateva sute de angajati ai Oltchim au protestat pe parcursul saptamanii trecute in fata pavilionului administrativ al institutiei, cerand plata salariilor restante de doua luni, identificarea fondurilor necesare repornirii instalatiilor si platii datoriilor catre Electrica si demisia liderului sindical Mihai Diculoiu. Un numar de 15 angajati au intrat in greva foamei, actiune incheiata vineri.

Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit pana joi, 20 septembrie, la ora 12:00, a anuntat, luni, seful OPSPI, Remus Vulpescu, precizand pana pe data de 22 septembrie trebuie informati reprezentantii FMI cu privire la inceperea negocierilor cu investitorii.

Decizia presedintelui OPSPI privind amanarea termenului de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim tine cont de trei actiuni in instanta depuse de presedintele PP-DD, Dan Diaconescu. Diaconescu a depus in ultimele zile trei actiuni in anulare, una impotriva unei hotarari a adunarii generale a actionarilor Oltchim, celelalte vizand suspendarea si anularea procedurii de privatizare si a contractului de privatizare care ar urma sa fie incheiat.

Seful OPSPI a mai anuntat ca societati care reprezinta Gazprom au solicitat amanarea cu doua saptamani a termenului limita pentru depunerea ofertelor de privatizare la Oltchim pentru a analiza impactul litigiilor aparute in ultimele zile privind combinatul chimic.

Presedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a cerut, saptamana trecuta, in instanta, anularea hotararii AGA de la Oltchim prin care s-a aprobat metoda de privatizare, care presupune si preluarea unor datorii de 1,8 miliarde lei catre AVAS.

In dimineata zilei de luni, Diaconescu a mai depus la Tribunalul Bucuresti doua cereri, care privesc anularea privatizarii Oltchim si suspendarea tuturor masurilor de privatizare pana la solutionarea cererii de anulare a deciziei AGA.

Pana la termenul limita, luni, 17 septembrie, ora 12:00, au depus oferte trei cumparatori: PCC SE, inregistrata in Germania, presedintele PP-DD, Dan Diaconescu si omul de afaceri Stefan Vuza, prin doua firme, Chimcomplex si Aisa Invest din Cluj.

Inceperea negoicierilor cu investitorii care au depus oferte la Oltchim reprezinta preconditie pentru aprobarea celei de-a sasea evaluari a acordului cu Fondul Monetar International. Boardul director pentru discutarea evaluarii acordului cu Romania este programat pentru a doua parte a acestei luni. Seful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, a anuntat in august ca evaluarea nu va fi aprobata de consiliul director daca vreuna dintre cele patru preconditii nu este indeplinita.