"Am avansat foarte mult si maine (marti - n.r.) vom avea o discutie pe tema solutionarii diferendului privind Rompetrol. Acolo Guvernul si statul roman pot sa incaseze o suma importanta pentru o parte din pachetul de actiuni si mai ales dincolo de suma pe care o incasam si care, sigur, intra la buget, cel mai important este solicitarea noastra catre cei de la Rompetrol de a avea un volum important - aproape un miliard de dolari - de investitii in perioada urmatoare. Pana la urma, repet, banii intra la buget, se cheltuie, insa investitiile sunt partea cea mai importanta", a spus premierul, dupa sedinta USL, potrivit Mediafax.

Grupul Rompetrol a anuntat saptamana trecuta ca a incheiat un memorandum cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) prin care s-a angajat ca va rascumpara o parte din actiunile statului la compania Rompetrol Rafinare.

Potrivit unor surse apropiate discutiilor, statul ar putea vinde actiunile pe care le detine la Rompetrol Rafinare prin licitatie, companiei care ar oferi cel mai bun pret, iar Rompetrol vrea sa rascumpere intr-o prima etapa 25% din titluri, care la cotatia bursiera actuala valoreaza aproximativ 273 milioane de lei (62,1 milioane euro).

Grupul Rompetrol este detinut de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

In 2003, Guvernul a transformat in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani restantele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de numai 71 milioane dolari. Valoarea totala a dobanzilor platite de companie in perioada 2003-2010 in contul emisiunii de obligatiuni este de peste 250 milioane dolari.

Grupul Rompetrol, inregistrat in Olanda, are 45,85% din capitalul Rompetrol Rafinare. In urma conversiei obligatiunilor, statul roman, prin Ministerul Economiei, a devenit in 2010 actionar al Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%, respectiv 19,7 miliarde de actiuni.