"Grupul Rompetrol, impreuna cu statul roman, reprezentat prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), in calitate de unic administrator, au incheiat astazi un memorandum de intelegere pentru inchiderea disputei privind conversia obligatiunilor Rompetrol Rafinare in actiuni in favoarea statului roman. In baza acestuia, s-a agreat ca Grupul sa rascumpere o parte din actiunile detinute de statul roman la Rompetrol Rafinare, acesta urmand sa fie in continuare un actionar semnificativ al companiei din judetul Constanta", se arata intr-un comunicat al Rompetrol.

In 2003, Guvernul a transformat in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani restantele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de numai 71 milioane dolari. Valoarea totala a dobanzilor platite de companie in perioada 2003-2010 in contul emisiunii de obligatiuni este de peste 250 milioane dolari.

In urma conversiei obligatiunilor, statul roman, prin Ministerul Economiei, a devenit in 2010 actionar al Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca Guvenul spera sa ajunga la o intelegere cu Rompetrol pana luni, cand este stabilit un nou termen in procesul pe aceasta tema, iar in lipsa unui acord va decide instanta, ceea ce insa ar putea genera "si alte repercusiuni'.

Un document oficial, prezentat de Mediafax, releva faptul ca Guvernul mizeaza sa incaseze in acest an 704 milioane lei (160 milioane euro) din cedarea pachetului minoritar la Rompetrol.

Grupul Rompetrol este detinut de compania KazMunaiGaz din Kazahstan. Actiunile Rompetrol Rafinare, tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, au crescut luni cu 14,7%, marti cu peste 10%, iar miercuri cu 6,2%, dupa ce saptamana trecuta vicepresedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov, a spus ca grupul vrea sa rascumpere actiuni Rompetrol Rafinare. Joi, titlurile companiei au scazut cu 6,3%, iar vineri titlurile se tranzactionaeaza la pretul de 0,055 lei, in urcare cu 1,1%. Rompetrol Rafinare are o capitalizare de 2,4 miliarde lei (547,8 milioane euro).