"OMV Petrom investeste constant in tehnologii noi si in metode secundare de recuperare pentru redezvoltarea zacamintelor mature din Romania in vederea imbunatatirii ratei de recuperare de titei si gaze si a stabilizarii nivelelor de productie. In acest fel putem sa prelungim durata de exploatare a zacamintelor, cu impact pozitiv asupra furnizarii de energie pe termen lung pentru Romania", a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatile de explorare si productie. 

Oprisenesti este un zacamant matur de titei, exploatat de aproape 50 de ani, a carui productie zilnica reprezinta circa 2% din productia totala de titei a OMV Petrom in Romania.

Redezvoltarea acestuia are ca scop deblocarea unor rezerve suplimentare totale de hidrocarburi de 8 milioane bep (echivalent cu circa 30% din productia anuala de titei a OMV Petrom in Romania), prin forarea de sonde suplimentare, represurizarea prin injectia de apa, modernizarea echipamentelor si implementarea de tehnologii noi. 

Proiectul de redezvoltare Oprisenesti vizeaza forarea a 30 de sonde, utilizand injectia de apa si statii de injectie de inalta presiune. De asemenea, include si construirea unei statii de tratare a apei, care va reduce semnificativ emisiile de gaze in atmosfera si sursele de poluare, precum si construirea unei retele noi de conducte transport si a trei statii noi de pompare. 

La sfarsitul anului 2012, patru proiecte de redezvoltare a zacamintelor erau in faza de proiectare, iar doua au depasit stadiul deciziei finale de investitie, respectiv Oprisenesti si Suplacu de Barcau. Productia aferenta celor 6 zacaminte reprezinta circa 40% din productia curenta a OMV Petrom.

Investitiile necesare pentru implementarea celor 6 proiecte, inclusiv Oprisenesti, se vor ridica la circa 400 milioane de euro pentru perioada 2013-2015. 

Petrom, cea mai mare companie din Romania, este controlata de grupul austriac OMV

Vanzarile OMV Petrom au scazut in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu 4%, la 5,78 miliarde lei (1,31 miliarde euro), iar profitul net s-a redus cu acelasi ritm, la 1,33 miliarde lei (303,2 milioane lei).