Delegatia consortiului a fost condusa de vicepresedintele executiv al ExxonMobil Exploration Company, Johnny L. Hall, si de CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe.

"Avand in vedere proiectele pe care ExxonMobil si OMV le vor dezvolta in zona Marii Negre, domnul presedinte Traian Basescu i-a propus domnului Johnny L. Hall sa ia in considerare ca Romania sa devina un hub regional pentru operatiunie ExxonMobil si OMV - Petrom in zona Marii Negre", mentioneaza un comunicat de presa transmis de Administratia Prezidentiala.

In cadrul intrevederii, presedintele Basescu a fost informat cu privire la stadiul proiectelor si planurile de viitor ale celor doua companii in cadrul consortiului pe care acestea l-au format in vederea desfasurarii in comun a lucrarilor de explorare offshore a rezervelor de hidrocarburi de la Marea Neagra.

In acelasi timp, reprezentantii cele doua companii au vorbit despre importanta acordata proiectului din blocul Neptun si si-au exprimat increderea ca vor obtine rezultate cat mai bune in urma lucrarilor desfasurate, mai mentioneaza comunicatul.

Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filiala a companiei americane Exxon Mobil, a inceput impreuna cu OMV Petrom, in decembrie 2011, forajul intr-un perimetru petrolier din Marea Neagra aflat in concesiunea companiei romanesti.

La inceputul 2012, OMV Petrom si Exxon Mobil au anuntat ca au facut o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

ExxonMobil Exploration and Production Romania pregateste pentru urmatorii doi ani investitii de pana la 1,23 miliarde de dolari in foraj petrolier si lucrari adiacente in Marea Neagra.

De asemenea, in august 2012 guvernul ucrainean anunta ca a atribut explorarea de gaze la zacamantul Skifska din Marea Neagra consortiului condus de Exxon Mobil si Royal Dutch Shell si din care mai fac parte OMV Petrom si compania ucraineana de stat Nadra.

Extractia de gaze in Marea Neagra este preconizata pentru sfarsitul deceniului, iar exploatarea zacamantului Neptun, estimata pentru o perioada de 10 ani, ar putea asigura independenta energetica a Romaniei in privinta gazelor naturale.

Si Romgaz va participa in asociere cu OMV si Exxon la viitoarele activitati de exploatare a zacamintelor de gaze din Marea Neagra, in perimetrul Midia, cu o cota de 10%, in baza unui acord semnat, in 13 februarie a.c., de catre conducerile celor trei companii.