Un reactor nuclear dotat cu tehnologie CANDU-6, asa cum sunt cele doua unitati operationale ale centralei din Cernavoda, functioneza 25-27 de ani, dupa care, pentru a produce in continuare electricitate, au nevoie de investitii care le pot prelungi durata de viata cu inca aproximativ 25 de ani.

"Unitatea 1 de la Cernavoda (pusa in functiune in decembrie 1996 - n.r.) urmeaza sa fie oprita in jurul anilor 2025-2026, urmand intrarea intr-un proces de extindere a duratei de viata pentru inca circa 25 ani. Durata efectiva a acestei operatiuni este de circa 1,5-2 ani, iar costurile, estimate in jurul a 1-1,5 miliarde de euro, difera in functie de volumul activitatilor planificate a se realiza in acea perioada", a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, citata de Mediafax.

Potrivit lui Lulache, incepand din 2014, compania va incepe "un proiect investitional complex", cu o durata de cel putin zece ani. Acest proces va include studii, analize, evaluari ale starii componentelor, definirea volumului de lucrari, incheierea de contracte pentru proiectare, procurare si executie, asigurarea finantarii necesare.

"'Eforturile investitionale majore vor fi alocate in perioada 2020-2025. Pe perioada de executie a lucrarilor propriu-zise de extindere a duratei de viata, unitatea 1 urmeaza sa fie complet oprita, rezultand o reducere cu circa 5,5 TWh a energiei electrice produsa anual de companie", a mai spuus Lulache.

Al doilea reactor functional al centralei din Cernavoda a fost pus in functiune in 2007.

Nuclearelectrica este controlata de stat, prin Departamentul pentru Energie. Compania asigura anual circa 20% din necesarul de electricitate la nivel national.