Nuclearelectrica a bugetat pentru 2014 un profit de 16 ori mai mic
Nuclearelectrica (SNN), operatorul singurei centrale nuclearelectrice din Romania, a bugetat pentru acest an un profit net de doar de 27,9 milioane lei (6,2 milioane de euro), de 16,3 ori mai mic fata de castigul de 456,7 milioane de lei din 2013.
Compania se asteapta ca in acest an sa aiba venituri de 1,82 miliarde de lei (407,6 milioane de euro), mai mici cu 20,8%, comparativ cu 2,3 miliarde de lei in 2013, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2014 care va fi suspus aprobarii actionarilor companiei in AGA programata pentru 11 martie.
Nuclearelectrica precizeaza ca "bugetarea cheltuielilor a fost facuta in conditii de austeritate fata de anul anterior si de nevoile reale pentru mentinerea pe termen lung a performantelor de operare si securitate nucleara, acestea fiind dimensionate tinand cont si de evolutia anticipata negativa a veniturilor care se vor obtine in 2014 comparativ cu anul anterior".
Producatorul de electricitate estimeza cheltuieli mai mari cu 1,7%, de la 1,75 miliarde de lei la 1,78 miliarde de lei.
Nuclearelectrica apreciaza ca va produce in acest an 10,54 TWh de energie, din vanzarea careia va obtine 1,62 miliarde de lei.
Compania este obligata, in acest an, de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), sa livreze populatiei 3,74 TWh de energie, respectiv 35,49% din productie.
Pretul la care ANRE obliga Nuclearelectrica sa vanda energie pe piata reglementata, respectiv de 145,88 lei/MWh, a nemultumit conducerea producatorului de electricitate, care a actionat ANRE in instanta.
Compania acopera aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al Romaniei si este controlata de stat, prin Departamentul pentru Energie.
Activele reactorului 5 de la Cernavoda vor fi folosite pentru celelalte unitati ale centralei
Activele aferente reactorului 5 al centralei nuleareletrice de la Cernavoda, a carui constructie a fost sistata, vor fi folosite pentru a deservi unitatile existente, precum si rectoarele 3 si 4, costurile acestei operatiuni fiind estimate la 28,3 milioane de euro.
Gradul de finalizare a reactorului 5, pentru care Nuclearelectrica a abandonat varianta definitivarii proiectului, este de 2,8%. Constructiile de pe amplasamentul acestui reactor vor fi adaptate necesitatilor reactoarelor 1, 2, 3 si 4, potrivit companiei.
Centrala de la Cernavoda functioneaza cu doua reactoare. Constructia celorlalte doua unitati presupune o investitie de 6,4 miliarde de euro.