Noi exploatari petroliere in Marea Neagra. Guvernul lasa companii ca OMV, Exxon si Lukoil sa foreze fara aviz de constructie
Guvernul a avizat incheiera cu firme romanesti si olandeze a trei acorduri de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in Marea Neagra, fiecare perimetru avand o suprafata de aproape 1.000 kilometri patrati. In acelasi timp, Guvernul a decis ca unele firme care foreaza aici sa fie scutite de obligatia de a obtine autorizatie de constructie, printre companiile care vor beneficia de aceasta decizie fiind OMV Petrom, Exxon si Lukoil.
Acordurile au o durata cuprinsa intre 20 si 30 ani, in functie de complexitatea lucrarilor, conform unui set de hotarari de guvern aprobate in sedinta de miercuri, informeaza Mediafax.
"Titularii acordurilor sunt companii olandeze si romanesti, iar valoarea programelor de investitii minime obligatorii care se vor derula in urmatorii trei ani este de circa 140 milioane dolari. Dupa finalizarea programului obligatoriu, in functie de rezultatele obtinute, titularii pot decide renuntarea la acord sau continuarea lucrarilor cu programe optionale, care se cifreaza intre 70 si 180 milioane dolari pentru trei ani", a spus Muntean.
Potrivit surselor oficiale, acordurile vor fi incheiate cu firmele Petromar Resources, AuDAX Resources si Petro Ventures Europe.
In urma cu o saptamana, Guvernul a avizat prelungirea cu cinci ani a perioadei in care Romgaz are drept de explorare petroliera pe o suprafata de 16.200 kilometri patrati, precum si semnarea cu firmele irlandeze Blackstairs Energy si Moesia Oil and Gas a sapte acorduri petroliere de exploatare de zacaminte in curs de epuizare, la care Petrom si Romgaz au renuntat.
Unul dintre motivele pentru care Guvernul a decis sa elimine obligativitatea autorizatiei este legat de lucrarile programate de OMV Petrom si grupul american Exxon Mobil in perimetrul petrolier Neptun din Marea Neagra, companii carora autoritatile nu doresc sa le impuna "un timp suplimentar de asteptare".
"Pentru aceasta perioada este programata si inceperea saparii primei sonde de explorare in ape adanci in Perimetrul Neptun, pentru care firmele investitoare au adus deja in Marea Neagra o platforma de foraj de mare gabarit, astfel incat orice timp suplimentar de asteptare pentru acest echipament performant implica costuri uriase", se arata in documentul citat de Mediafax.
Un alt beneficiar al deciziei Guvernului este Sterling Resources din Canada, care detine doua concesiuni- perimetrele Midia si Pelican din Marea Neagra.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: