"In plus, in contextul preocuparilor din ultima perioada ale statului roman de a incuraja explorarea si exploatarea resurselor naturale, nu trebuie sa fie nimeni surprins daca sutele de milioane de euro investite in ultimul timp vor genera in urmatoarele zile, saptamani sau luni rezultate, adica noi descoperiri de titei sau gaze naturale", a afirmat Nicolescu, citat de Mediafax.

Cea mai recenta descoperire de hidrocaburi in Romania fost facuta in 2012 de OMV Petrom si Exxon. Cele doua companii au descoperit 12 un zacamant de gaze in Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

Principalii producatori de gaze sunt OMV Petrom si Romgaz. OMV Petrom este singurul producator important de petrol.

Romgaz are pentru acest an un buget de explorare de 666 de milioane de lei, de patru ori mai mare decat acum patru ani, scopul fiind descoperirea de noi zacaminte pentru a combate "declinul de productie".

OMV Petrom a programat pentru acest an investitii de peste un miliard de euro, din care circa 85% pentru proiectele din domeniul explorarii si productiei.