"Toate companiile de stat trebuie privatizate, in afara de barajul de la Vidraru sau Porzile de Fier, deci Hidroelectrica, in afara de reactoarele pe care le-am construit, in afara de Trangaz, Transelectrica, poate anumite componente ale industriei de aparare si anumite tronsoane ale cailor ferate de pasageri, totul trebuie privatizat. (...) Facem o strategie de reindustrilizare, sa ducem Romania in direczia in care se indreapta lumea. Rulmenzi ca suedezii nu o sa facem, de aceea este bine sa ardem niste etape si sa zintim industrii de varf", a afirmat Vosganian, potrivit Mediafax.

Romania a privatizat o serie de companii de stat din 1989 pana in prezent, astfel ca statul mai dezine monopol doar in sectorul producziei de electricitate din surse convenzionale. Investiziile private in sectorul energetic au vizat preponderent sursele alternative, atrase insa de ajutorul de stat consistent acordat de Guvern.

Vosganian a aratat ca unele privatizari au fost reusite, altele au fost mai puzin bune, dar statul trebuie sa vanda in continuare cea mai mare parte a companiilor pe care inca le controleaza.

"Ar fi foarte imbucurator sa nu mai raman cu aproape nimic, pentru ca un ministru nu trebuie sa fie un super director al sectorului de stat, ci un ministru al industriei de stat", a adaugat Vosganian.

Listarea la bursa si privatizarea multor companii de stat, in special din sectoarele energetic si de transport pe calea ferata, se afla pe agenda Guvernului de mai mulzi ani, insa deocamdata au fost puzine astfel de proiecte care s-au realizat, cele mai multe fiind amanate. Angajamentele asumate de Executiv cu Banca Mondiala, Fondul Monetar Internazional si Comisia Europeana vizeaza aceste obiective.