Proiectul romanesc este insa mai avansat: prima sonda de explorare a fost terminata, iar in curand vor incepe lucrarile si la a doua.

Despre punga de gaze, suficienta pentru a asigura timp de sase ani nevoile energetice ale Romaniei, se stia din 2008. La inceputul acestui an, Petrom, dar si una dintre cele mai mari companii energetice din lume, Exxon Mobil, au terminat forarea primei sonde de exploatare.

Ceea ce intuiau specialistii s-a adeverit. La 3000 de metri adancime si la o distanta de 170 de kilometri de tarm, se afla rezerva imensa estimata la 84 de miliarde metri cubi de gaze.

Nava speciala, construita in 2011, are dimensiuni uriase, poate fora pana la 12 km adancime si are o suprafata de 50 de ori mai mare decat dimensiunile unui teren de fotbal. Greutatea colosului de metal este pe masura: 51 de mii de tone.

Potrivit specialistilor Romania castiga indirect din exploatarile companiilor energetice. "Romania ar fi castigat mai mult daca avea o companie nationala. Acum castiga din redevente si din dobanzi. Statul roman este actionar la Petrom", spune Sorin Paslaru, redactor sef al Ziarului Financiar.

Aceasta nu este singura rezerva uriasa din Marea Neagra. Guvernul Bulgariei a declarat ca in zona de platou continental ar exista inca 100 de miliarde de metri cubi de gaz si va incepe explorarea cu francezii de la Total.

Potrivit specialistilor, Marea Neagra poate deveni pentru Europa ceea ce este Golful Persic pentru intreaga lume, zona cu cele mai mari rezerve de gaze si petrol. Exploatarea gazului din zona romaneasca ar trebui sa inceapa din 2016.