"Va place sa va treziti in fiecare zi intr-o noua tara? Aventurati-va dincolo de Marea Mediterana, incercati Marea Neagra", asa recomanda cotidianul britanic The Independent croazierele pe Marea Neagra, pe care le descrie ca fiind "o adevarata aventura".

"Ati putea bifa Turcia, Bulgaria, Romania, Ucraina, Rusia si Georgia, pe lista tarilor ce trebuie vizitate", noteaza jurnalistii britanici in editia electronica. "Ultimele trei sunt destinatii dificile, asa ca o croaziera este modul ideal de a gusta aventura", adauga ziaristii din Regat.

Exista mai multe linii de croaziera care includ anual Marea Neagra in traseele lor, dar aceasta sunt putine la numar. Porturile sunt, asadar, putin aglomerate decat cele din principalele trasee europene, explica The Independent.

Englezii le ofera strainilor drept alternativa vasul ''Queen Elizabeth'' al liniei Cunard, ce face prima incursiune in Marea Neagra intr-o croaziera de 12 nopti, care incepe la Venetia, pe 30 septembrie si se incheie la Atena.

Turistii care aleg sa navigheaza cu ''Regent Seven Seas'', pleaca din portul rusesc Soci, la poalele muntilor Caucaz si poate lua masa de pranz in padure ori se poate plimba pe o plantatie de ceai. ''Seven Seas Mariner'' porneste din Atena, pe 3 iulie, intr-o calatorie care dureaza 10 nopti si inconjoara Marea Neagra pana la Istanbul.

O alta sugestie este cea a navei de lux ''Crystal Serenity'', care pleaca tot din Atena (pentru Marea Egee) si se indreapta, timp de 10 nopti, spre  Istanbul, unde va ancora pe 6 septembrie.