Investitorii nu sunt interesati de proiectul de 4 miliarde de euro de la Cernavoda. Cand ar putea incepe constructia la reactoarele 3 si 4 VIDEO
Proiectul de 4 miliarde de euro de la Cernavoda a fost amanat din nou, cu o zi inainte de data limita care investitorii se puteau inscrie la licitatii. Termenul a fost prelungit cu sase luni, pana pe 15 septembrie.
Ministerul Economiei s-a vazut obligat sa prelungeasca pentru a doua oara termenul pana la care companiile isi pot depune ofertele. Desi considerat un proiect strategic pentru Romania, pe 15 septembrie, la primul termen-limita nimeni nu s-a aratat interesat sa investeasca.
"Decizia Comisiei a fost transmisa Guvernului, am aprobat-o si este aceea de a prelungi termenul pana la 15 septembrie. Deocamdata am prelungit termenul si vom schimba conditiile", a declarat ministrul economiei Lucian Bode, prezent miercuri la un forum al IMM-urilor .
Printre motivele noii amanari se numara interesul scazut pentru acestui proiect cu urias potential energetic. Doar doua firme straine, dintre care una din China si alta din Coreea de Sud au cumparat caietele de sarcini, dup ace mai multe intreprinderi europene s-au retras din cursa, pe fondul temerilor conditiilor economice dificile.
Constructiile de la Cernavoda trebuiau sa inceapa in toamna anului 2010. Pentru ca investitorii s-au retras invocand criza financiara, interesati au mai ramas doar Enel si ArcelorMittal Romania – Nuclearelectrica.
Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda, cauta acum noi actionari pentru continuarea proiectului de constructie a reactoarelor dupa ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia), care au semnat acordul de investitii în 2008, s-au retras din proiect.
Unitatile nucleare 3 si 4 vor avea o putere instalata de 720 MW fiecare si vor dubla capacitatea de productie a centralei de la Cernavoda. Cele doua reactoare nucleare functionale ale centralei de la Cernavoda asigura aproape 20% din necesarul de electricitate la nivel national.
Specialistii confirma faptul ca sectorul energetic are nevoie de investitii massive, in conditiile in care majoritatea productiei romanesti este depasita. Totodata, un asemenea proiect ar duce la crearea a cateva mii de locuri de munca.
“Vom analiza legea energiei electrice”
Prezent la prima editie a Forumului pentru IMM-uri, care a debutat miercuri, 14 martie, in Bucuresti, ministrul Economiei a declarat ca vineri va avea avea o sedinta de guvern in care va fi analizata legea energiei electrice. „Vom preciza foarte clar data la care vorbim despre liberalizarea pretului la energie electrica”, a spus Lucian Bode.
Polonia, data ca exemplu pentru descentralizarea privind absorbtia fondurilor europene
„Ministerul pe care il coordonez actioneaza pe doua bariere: cel guvernamental si cel european. La cel guvernamental am actionat pana in prezent prin intermediul Agentiei pentru IMM-uri. Peste 1.300 de IMM-uri au beneficiat de sprijin guvernamental din partea statului prin programul Tineri debutanti in afaceri, programul Start si programul Mihail Kogalniceanu”, a precizat Bode.
„Dincolo de orice alte avantaje de natura politica sau sociala, aderarea la Uniunea Europeana trebuie sa ne aduca bani pur si simplu. Bani pe care sa-i investim in industrie, in agricultura, in infrastructura, in economia in ansamblul ei”, a spus oficialul.
Bode a dat ca exemplu de dezvoltare economica Polonia: „De la o rata scazuta a absorbtiei in prima lor perioada financiara 2004-2006 a ajuns singura tara din UE fara recesiune in perioada crizei. Au invatat din descentralizarea structurilor implicate in absorbtia fondurilor, rezultand astfel in una din cele mai stabile economii europene.”
Principalul interes al Guvernului Ungureanu privind fondurile structurate gestionate de ministere este eliminarea oricaror intarzieri si respectarea termenelor procedurale, a adaugat Bode. „Avem oameni pregatiti, avem modele de eficienta, trebuie doar sa le punem in aplicare”, i-a indemnat ministrul pe oamenii de afaceri.
Rata absorbtiei fondurilor europene in cazul IMM-urilor este in prezent undeva la 17%. Pe mine ma nemultumeste si de aceea vreau sa fac tot posibilul la anul 2012 sa reprezinte anul cu cele mai mari rambursari catre beneficiari de pana acum.
Mai multe despre:
#energie#Cernavoda#liberalizarea energiei electrice#Lucian Bode#Ministerul Economiei
Pe acelasi subiect: